V neděli se kvůli bombě vystěhuje půlka Koblenze

Koblenz – Německou Koblenz na soutoku Rýna a Mosely v neděli čeká obrovská logistická akce, během níž bude muset své domovy na část dne opustit na 45 000 lidí z celkových 106 tisíc obyvatel. Na evakuaci se kvůli zneškodnění obří 1,8tunové britské letecké bomby z druhé světové války musejí připravit také vězni nebo pacienti v nemocnicích. Na bombu se podobně jako na čtyři jiné nevybuchlé nálože ležící na dně Rýna přišlo kvůli nynějšímu nízkému stavu vody v řece.

Odstranění detonátoru má začít kolem třetí odpoledne. Celá operace nejspíš zabere několik hodin. Akce je v Německu největší svého druhu od konce druhé světové války. Podílet se na ní bude několik tisíc lidí, mezi nimi pyrotechnici, pracovníci technických služeb, vojáci, hasiči nebo stovky záchranářů, včetně asi 30 duchovních poskytujících věřícím útěchu v krizových situacích. Uzavřená bude oblast v okruhu1,8 kilometru. Puma váží 1,8 tuny, z toho polovina připadá na výbušninu. Za války dokázala zničit celý blok domů.

„Rozhodli jsme se, že bombu zneškodníme v suchém prostředí. To znamená, že vysušíme místo, kde leží. Proto kolem už několik dní budujeme hráz z 350 velkých pytlů s pískem a z dalších dvou a půl tisíce menších pytlů,“ prohlásil primátor Joachim Hofmann-Göttig.

Městští úředníci už od začátku týdne rozdávali občanům do schránek letáky s informacemi, co mají dělat. Připomínají jim, že mají byty dobře zamknout, pokud možno stáhnout rolety a nezapomenout si s sebou vzít léky, náhradní oblečení nebo jídlo pro děti. Evakuace se týká dvou nemocnic, sedmi pečovatelských domů a věznice. V místních školách je připraveno 12 tisíc postelí pro ty, kdo neměli kam jít.

Koblenz se chystá na velkou evakuaci (zdroj: ČT24)