Vedro dusí Evropu, v Itálii rtuť šplhá ke čtyřicítce

Řím/Berlín - Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder: v jižním Německu a v Rakousku se teploty vyšplhaly k 35 stupňům Celsia, ve střední Itálii dosáhly 38 stupňů. Italské ministerstvo zdravotnictví vydalo kvůli extrémně vysokým teplotám varování pro obyvatele více než dvou desítek měst včetně Říma, Florencie nebo Boloni, zaměstnanci některých podniků dostali kvůli horku zvláštní volno. Už během víkendu by mělo přijít mírné ochlazení, které přinesou silné bouřky.

V Německu se rtuť šplhala vysoko už ve čtvrtek, a to zejména na jihu a východě země. V pátek teploty přes 30 stupňů Celsia zasáhly téměř celé území, vyjma přímořských oblastí na severu země. Za extrémní teploty může tlaková níže nad východním Atlantikem, při jejímž okraji proudí horký vzduch z jihu do středních a severních oblastí kontinentu. Už večer a hlavně v sobotu ale mají v Německu udeřit silné bouřky s kroupami, po nichž by měly teploty klesnout ke 30 stupňům. V severních a východních oblastech Německa dokonce meteorologové varují před tornády.

Itálie: Rtuť míří ke čtyřicítce, pocitově je ale ještě hůř

V Itálii platilo varování před vysokými teplotami ve více než 20 městech, zejména na severu a ve středu země. Odborníci varovali, že kvůli velké vlhkosti se tam teploty mohou pocitově zdát ještě mnohem vyšší než ve skutečnosti. Turisté v hojně navštěvovaných městech mají k dispozici klimatizované stany, v nichž si mohou oddechnout během návštěvy památek. Lidé si berou kvůli vedrům volno - do práce nepřišli například někteří zaměstnanci výrobce luxusních vozů Maserati.

Podle italských meteorologů se dosud jedná o nejintenzivnější a nejdelší vlnu veder na Apeninském poloostrově za posledních 70 let. Ochladit by se přitom v Itálii mělo až na konci července. Meteorologická služba Centro Epson Meteo dokonce předpovídá nejteplejší červenec v historii měření. Za první dva červencové týdny zemřela kvůli vysokým teplotám jen v severoitalském Turínu více než stovka starších lidí.

Kvůli vedru zemřely stovky Francouzů

Extrémní horka zasáhla Evropu už na přelomu června a července, kdy se teploty ve Španělsku, Francii, Itálii, Rakousku či Německu rovněž blížily 40 stupňům. Francouzské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek zveřejnilo statistiku, z níž vyplývá, že kvůli horkům tehdy zemřelo o 700 lidí více, než je v tuto roční dobu obvyklé.

Francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová nicméně upozornila, že obětí bylo výrazně méně, než při podobných vysokých teplotách v minulosti. V roce 2006 si podle ní vysoké teploty a sucho vyžádaly 2100 mrtvých, v roce 2003 dokonce asi 15 000 úmrtí. „Nedávná vedra potvrdila, že naše zdravotní opatření jsou účinná,“ uvedla Touraineová. Úřady v době veder například vytvářely v obchodních centrech a jinde ve městech zóny, kde se lidé mohli schovat před horkem a osvěžit. Záchranáři také osobně komunikovali s domácnostmi se starými lidmi, které vedra nejvíce ohrožují, a preventivně jim pomáhali.

Meteorologická služba ve Francii nicméně varuje před další vlnou veder. Na většině území včetně Paříže se v nadcházejících dnech očekávají teploty kolem 35 stupňů Celsia, na jihu místy kolem 40 stupňů Celsia. Nejvyšší pohotovost byla až do pátečního večera už vyhlášena v regionech Rhônes-Alpes a Auvergne. Úřady varovaly vysokohorské turisty, aby upustili od výstupu na nejvyšší horu Alp Mont Blanc. Kvůli extrémním teplotám a suchu prý totiž v uplynulých dnech došlo na nejpoužívanější trase kolem chaty Gouter k pádu kusů skal a sesuvům kamení. Své plánované výstupy prý odložili i místní horští vůdci. Každý rok během léta touto takzvanou „normální“ nebo „královskou“ trasou projde na 17 000 lidí.