Rýsuje se konec slovenské zdravotnické krize?

Bratislava - Na Slovensku se rýsuje dohoda mezi vládou a bouřícími se lékaři o jejich návratu do nemocnic. Lékařské odbory přijaly nabídku vlády na nárůst základních platů o asi 30 procent. Oznámil to šéf lékařských odborů Marian Kollár. Protest slovenských doktorů ochromil v zemi provoz řady nemocnic, které už několik dnů poskytují pouze akutní péči.

„Vzhledem k tomu, že vláda nechtěla ustoupit z poslední nabídky, rozhodli jsme se tuto nabídku ohledně mezd přijmout,“ řekl novinářům Kollár před jednáním se zástupci vlády a parlamentu. Odbory požadují zakotvit zvýšení mezd do zákona. Nemocnice by rovněž měly umožnit návrat asi 1200 doktorům, kterým na konci listopadu vypršela výpovědní lhůta. O tom budou odbory s vládou opět jednat zítra. Kabinet se zatím zdráha garantovat návrat všem lékařům.

Marian Kollár a Iveta Radičová
Zdroj: Koller Jan/ČTK

Slovenské zdravotnictví ochromuje nedostatek lékařů

Situace ve slovenských nemocnicích je kritická. Pacienty trápí už druhý den nedostatek lékařů. V některých jich chybí víc než včera. Větší problémy hlásí třeba Bratislava a Trenčín. Trnava se chystá uzavřít neurologické oddělení. Podle lékařských odborů chybí v nemocnicích víc než 3 tisíce doktorů. Pomoc nabídlo Rakousko.

V bratislavské Dětské fakultní nemocnici s poliklinikou dnes chybí víc lékařů než včera. Zatímco ve čtvrtek nepřišlo 39 doktorů, dnes to je 66 lékařů. Na třech klinikách nemocnice proto ošetřují jen akutní případy. 

V bratislavské univerzitní nemocnici celkem už chybí 350 lékařů, nejvíc na traumatologii, chirurgii a urologii. Problémy hlásí ale i další velké nemocnice na Slovensku, jako například v Banské Bystrici nebo v Popradu. Podle televize TA3 nemocnice v Dolnom Kubíně neošetřuje už ani akutní případy. Nemocnice v Trnavě zase oznámila uzavření neurologického oddělení. 

Nepomáhá ani to, že vláda vyhlásila nouzový stav, a tudíž vedení nemocnic může lékařům nařídit, aby přišli do práce. Jenže většina se jich vymlouvá na pracovní neschopnost, jsou buď nemocní nebo ošetřují člena rodiny. Odbory tvrdí, že v nemocnicích chybí přes 3 000 lékařů.

Pomoc posílá na Slovensko česká vláda i Rakousko. Česko poskytne například 11 chirurgů, 10 anesteziologů, dva traumatology a dva internisty. Dále pak rentgenology a psychiatry i například jednoho urologa. Rakouské ministerstvo zdravotnictví zase nabídlo Bratislavě, že v naléhavých případech přijme ze Slovenska pacienty k ošetřování v rakouských nemocnicích.

Rozhovor s Katarínou Zollerovou (zdroj: ČT24)

Lékaři hromadně podávali výpovědi kvůli tomu, že se nedohodli s vládou na zvýšení platů. Nestačila jim suma nabízená vládou.