Konec světa prý příští rok nebude

Mexiko - Německý archeolog Sven Gronemeyer z univerzity v Austrálii prozkoumal mayský kalendář a tvrdí, že 21. prosince 2012 konec světa nenastane. Mayové prý jenom odkazují na to, že přijde nová éra. Gronemayer prezentuje své poznatky jen týden poté, co mexičtí archeologové oznámili objev nového mayského textu, který zmiňuje rok 2012.

Sven Gronemeyer z La Trobe University v Austrálii nabízí novou interpretaci mayských hieroglyfů z takzvaného Monumentu 6. Jsou to kamenné tabulky z oblasti Tortuguero u pobřeží Mexického zálivu, které dosud jako jediné odkazovaly na rok 2012. Tabulky byly popraskané a konec zápisků nečitelný. Gronemeyer to ale prý rozluštil. 

Vyčetl v nich, že Mayové předpovídali na 21. prosince 2012 příchod tajemného boha Bolon Yokte. Text, na který se archeolog odvolává, je 1300 let starý. Fragment popisuje proroctví vládce Bahlam Ajawa, který předpovídal příchod boha právě na den, kdy končí mayský kalendář. Přesně tehdy by se měl podle předpovědi ve svatyni v Tortugueru zjevit bůh stvoření a války Bolon Yokte. „Toto datum se stalo symbolem, je to chápáno jako odraz dne stvoření. Je to příchod boha a nemusí to nutně znamenat něco špatného pro lidstvo,“ vysvětluje Gronemayer. 

Dosud byl jediným objeveným mayským textem, který rok 2012 zmiňuje, právě Monument 6 z jihomexického naleziště Tortuguero ve státě Tabasco. Minulý týden ale oznámil Mexický národní institut antropologie objev dalšího fragmentu, který taktéž odkazuje na příští rok. Co na něm ale je, se zatím neví, odborníci nález zkoumají.   

Úvahy o možném konci světa jsou odvozeny od faktu, že 21. prosince 2012 skončí po třinácti 400letých cyklech, takzvaných baktunech, mayský kalendář. Zatímco někteří tvrdí, že v tento den nastane apokalypsa, další si myslí, že se svět od té doby zásadně změní. Vše jsou to ale jen spekulace nepodložené vědeckými fakty.

Vydáno pod