V Irsku začala konference o zákazu tříštivé munice

Dublin - Představitelé stovky zemí dnes v Dublinu začali jednat o smlouvě, která by měla zakázat výrobu a užívání tříštivých bomb. Nevybuchlé součásti těchto bomb ještě po letech usmrcují a mrzačí civilisty. Neúčastní se jí ale hlavní výrobci a uživatelé těchto bomb - USA, Čína, Rusko, Indie, Pákistán a Izrael.

Schůzka je dosavadním vyvrcholením procesu, který loni v únoru začal v norském hlavním městě Oslu, kde 46 zemí, včetně České republiky, bylo vyzváno, aby do roku 2008 vydaly zákaz tříštivých bomb.

Tříštivé bomby, nazývané také kazetové, se otevřou nad zemí a na velkém prostoru rozptýlí stovky malých náloží. Část z nich po dopadu nevybuchne, a tak vytvoří de facto minové pole, které ještě dlouhá léta zraňuje a zabíjí. Podle humanitární organizace Handicap International jsou jejich oběťmi z 98 procent civilisté. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou děti, které může lákat jejich tvar i zářivé barvy.

V Dublinu se bude projednávat text, který předpokládá zákaz výroby a užívání tříštivých bomb, jakož i obchodování s nimi. Navrhuje také, aby nynější zásoby byly zlikvidovány do šesti let. Požaduje rovněž vyčištění postižených oblastí a pomoc obětem. Konečný dokument bude na začátku prosince v Oslu předložen k podpisu všem státům, včetně těch, jejichž zástupci nyní nejsou v Dublinu.

Vydáno pod