Po 50 letech zahájily USA dialog s Barmou

Neipyijto – Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes zahájila oficiální rozhovory v Barmě jako první vysoký diplomat USA od návštěvy ministra zahraničí Johna Fostera Dullese v roce 1955. Clintonová se v hlavním městě Neipyijto setkala s prezidentem Thein Seinem a šéfem barmské diplomacie Wunna Maun Lwinem. Večer se pak v Rangúnu vůbec poprvé setkala také se známou nositelkou Nobelovy ceny za mír a vůdkyní opoziční Národní ligy pro demokracii Do Aun Schan Su Ťij. Clintonová předala političce osobní dopis Baracka Obamy, pak obě vedly ještě oficiální jednání.

Podle členů americké delegace vyjádřila ministryně během rozhovoru s barmským ministrem zahraničí znepokojení z vojenských styků Barmy se Severní Koreou. Vazby obou izolovaných států Washington sleduje s obavami, přestože nemá hmatatelné informace, že by barmský režim vyvíjel jadernou zbraň.

Clintonová se ještě dnes setkala i s prezidentem Thein Seinem, bývalým generálem a premiérem, který se stal architektem nynějších barmských reforem. Obnova americko-barmského oficiálního dialogu je jejich přímým důsledkem. Spojené státy podle Clintonové zváží zrušení některých sankcí vůči barmskému vojenskému režimu, země ale musí pokračovat v reformách.

Clintonová na schůzce s barmským prezidentem: „Jsem zde, protože prezidenta Obamu i mne povzbudily kroky, které jste vy a vaše vláda učinili ku prospěchu barmského lidu.“

Barmské vedení slíbilo další reformy, ty dosavadní označila Clintonová za nedostatečné na to, aby umožnily výrazný průlom ve vztazích mezi oběma zeměmi. Nicméně snahy barmské vlády jsou slibné, dodala. USA budou podněcovat pokračování reforem podporou této izolované země a zahájením rozhovorů o návratu velvyslance do Barmy po dvou desítkách let.

Ministryně zahraničí před cestou zdůraznila, že chce zjistit, jaké jsou plány barmské vlády v oblasti reforem, politiky i ekonomiky. Chce také tlačit na propuštění všech politických vězňů, jejichž počet je odhadován na 500 až 1600, a na řešení konfliktů s etnickými menšinami, které tvoří 40 procent z 56milionové populace. Vztahy vedení země s těmito skupinami od získání nezávislosti v roce 1948 nikdy nebyly mírově urovnány.

Světadíl o návštěvě Clintonové v Barmě (zdroj: ČT24)