Psací souprava pro Mnichovskou dohodu jde do aukce

Washington – Do dražby jde artefakt nesmírné historické hodnoty. Jedna americká aukční síň totiž nabízí ke koupi psací soupravu, se kterou v září roku 1938 podepsali zástupci čtyř mocností Mnichovskou dohodu. Prodejce odhaduje její cenu až na 12 milionů korun. Česká muzea by o jedinečný exponát měla zájem, jenže jim chybějí peníze.

Druhá světová válka byla nejstrašnějším konfliktem v dějinách. Šest let se svět otřásal v základech a zahynuly desítky milionů lidí. Cesta k němu se ale otevřela už o rok předtím – Mnichovská dohoda měla řešit situaci německé menšiny v Československu a uklidnit napětí v Evropě. Povzbudila ale Hitlera k další expanzi.

Po třinácti hodinách jednání, vyhrožování a vydírání přistoupili italský duce, německý kancléř a premiéři Velké Británie a Francie ke stolu a podepsali dohodu o zabrání československého pohraničí. Pro Hitlera to byl okamžik triumfu. Tak velkého, že psací souprava, kterou velmoci dohodu podepsaly, měla mít čestné místo v budoucím führerově muzeu.

Konečné vítězství se ale změnilo v absolutní porážku. Artefakty ukryté před bombardováním v domě, kde podepsali Mnichovskou dohodu, padly do rukou Američanů. Psací soupravu si jako suvenýr odvezl tehdy 22letý poručík z Texasu. „Třicet let nevěděl, co má doma. Až ji pak uviděl v televizi,“ říká zástupce aukční síně Andreas Kornfeld.

Šedesát šest let po válce jde souprava do aukce. Vyvolávací cena je 5 milionů korun, odhad prodejní ceny 12 milionů. Muzea v Česku mají o soupravu obrovský zájem, peníze jim ale chybí. „Je zajímavým artefaktem. Už vzhledem k tomu, že věci, které by se přímo vázaly k Mnichovské dohodě, se ve sbírkách v České republice nedochovaly,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Pokud se souprava prodá, podle všeho zlomí rekord aukční síně. Ten drží 31 sešitů s deníkem anděla smrti z Osvětimi, Josefa Mengeleho. Za zápisky z doby po válce zaplatil soukromý sběratel šest milionů korun. O Hitlerovu soupravu, která psala dějiny, je velký zájem.

Texaskému poručíkovi je teď 88 let a sám říká, že by rád zanechal nějaké pořádné dědictví. Prodej historické soupravy už oznámil dvakrát, teď ale poprvé jde opravdu do aukce. Artefakt, který byl u toho, když se měnily dějiny světa, sám změní majitele. Prvním byl Hitler. Kdo bude zatím posledním, bude jasné 8. prosince.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)