Exprezident Pobřeží slonoviny míří k soudu v Haagu

Paříž/Haag – Bývalý prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo byl dnes na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) zatčen. Gbagbo je již na cestě do Haagu, kde se bude zpovídat z násilností, které Pobřeží slonoviny po loňských volbách sužovaly téměř pět měsíců a které si vyžádaly přes 3000 životů.

Střety v zemi, která je největším vývozcem kakaa na světě, vypukly loni poté, co Gbagbo odmítl uznat porážku v listopadových volbách a jejich vítězi, předákovi opozice Alassanu Ouattarovi, odmítl předat úřad. Krizi ukončil až dubnový zásah jednotek opozičního tábora s podporou OSN a Francie.

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) několik armádních velitelů z obou táborů vedlo vojáky k tomu, aby zabíjeli civilisty a znásilňovali ženy. Současný prezident Ouattara v květnu oficiálně požádal ICC, aby spáchané zločiny vyšetřil.

Vydání zatykače na Gbagba, který byl posledních sedm měsíců držen v domácím vězení v malé obci Korhogo na severu země, potvrdil dnes i jeho právník v Pobřeží slonoviny Kone Katinan. Řekl také, že byl po telefonu informován o tom, že si pro bývalého prezidenta přijede tým z Haagu, aby jej převezl do sídla Mezinárodního trestního soudu. Agentura AFP později uvedla, že letadlo z Gbagbem směřující do Haagu z Pobřeží slonoviny odstartovalo již dnes kolem 19:20 SEČ.

Human Rights Watch zároveň upozornila, že také lidé z Ouattararova tábora, kteří se dopustili zločinů, by měli být postaveni před soud.

Pokud bude Gbagbo skutečně převezen do Haagu, stane se podle AP první bývalou hlavou státu, která byla zatčena Mezinárodním trestním soudem. Ten již dříve vydal zatykač například také na současného súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra - který čelí obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů - zatím se jej ale nepodařilo zatknout.