Volby v Egyptě provázejí protesty a dlouhé fronty

Káhira - V Egyptě se začalo volit do dolní komory parlamentu. Hlasování předcházely masové demonstrace, zemřelo při nich na 40 lidí, a panují tak obavy z narušení voleb. Časně ráno neznámí útočníci vyhodili do vzduchu plynovod do Izraele a Jordánska. Lidé ale k volbám přicházejí, svědčí o tom dlouhé fronty, které se tvoří u volebních místností.

Po třicetileté vládě prezidenta Husního Mubaraka začali v nejlidnatější arabské zemi dlouho očekávané parlamentní volby. Už od ranních hodin se tvoří před volebními místnostmi štrúdly voličů. „Jsem tu, protože tentokrát mám pocit, že bude můj hlas mít hodnotu. Předtím tomu tak nebylo. Chci udělat něco pro svoji zemí a posunout ji ke skutečné demokracii,“ říká jeden z nich. 

Jenže další si stěžuje na nedostatečnou kampaň: „Ve volebním lístku najdu plno názvů a symbolů, ale nemám představu o volebním programu těch kandidátů. A ode mě se očekává, že je budu volit? Nikdo nás neinformoval.“ 

Někteří Egypťané se navíc vracejí na náměstí Tahrír. „Já bojkotuji tyhle volby, protože režim se vůbec nezměnil. Našich požadavků jsme nedosáhli, nepodařilo se izolovat představitele minulého režimu,“ vysvětluje Mohammad Yehya. 

Další se rozhodli k urnám jít, ale nehodlají volit žádného z kandidátů. „S přáteli jsme se rozhodli, že uděláme velký kříž na našich hlasovacích lístcích, abychom vyjádřili svůj protest proti těmto kandidátům,“ prohlásil jeden z účastníků protestu. 

Kvůli vládě Nejvyšší Vojenské rady předcházela volbám nové vlna masových protestů. I když polní maršál Muhamad Husajn Tantáví oznámil ústupky, hlas demonstrantů ale požaduje okamžité předání moci civilní vládě. 

Hlasování nicméně zatím probíhá poklidně, doprovázejí ho jen drobné nedostatky. Na některých místech se volební místnosti neotevřely přesně v 8 hodin, když se sem nedostavili soudci, kteří na hlasování dohlížejí. 

Voliči mohou dnes a v úterý dát v tomto kole hlas kandidátům v devíti provinciích, včetně Káhiry, Port Saídu, Alexandrie a Asijútu na jihu země. Druhé kolo první etapy se bude konat 5. prosince. Další dvě dvoukolové etapy začínají 14. prosince a 3. ledna 2012. Celkový výsledek by měl být znám 13. ledna.