Princ William zachraňoval námořníky v Irském moři

Londýn – Britský princ William se dnes jako příslušník královského letectva zúčastnil záchranné mise u pobřeží severního Walesu. V prudké bouři se tam potopila nákladní loď a William jako druhý pilot jednoho z povolaných vrtulníků asistoval při záchraně dvou námořníků. K neštěstí došlo v Irském moři asi 32 kilometrů od velšského pobřeží.

Devětadvacetiletý William, který je po svém otci princi Charlesovi druhým následníkem trůnu, se podílel na záchraně lodi Swanland s ruskou posádkou. Kapitán lodi dopoledne vyslal tísňový signál, když v prudkém větru praskl lodní kýl a plavidlo s nákladem vápence se začalo potápět. Na palubě bylo osm lidí, kromě dvou zachráněných byl jeden námořník nalezen mrtev a pět se jich pohřešuje.

Princ William, který je v oficiální vojenské evidenci veden jako „poručík královského letectva William Wales“, řídil vrtulník, který zachránil dva trosečníky. Oba muži byli vytaženi na palubu helikoptéry, která je pak dopravila na domovskou základnu jednotky na velšském ostrově Anglesey. Operace trvala deset hodin.

Účast při bojových operacích Williama asi nečeká

Pro vojenskou kariéru se William rozhodl v roce 2005 a o rok později nastoupil do královské vojenské akademie v Sandhurstu, kterou absolvoval v hodnosti poručíka. Výcvikovým kurzem druhého pilota záchranného vrtulníku prošel loni. Vzhledem k Williamově následnictví je ale sporné, že by se kdy přímo účastnil bojových operací.

Pilotování vrtulníků mají příslušníci britské královské rodiny v oblibě – Williamův mladší bratr Harry je také armádním pilotem, jejich otec, princ Charles, složil pilotní zkoušky na helikoptéry v roce 1974. Jejich strýc, princ Andrew, létal s vrtulníkem během Falklandské války.

Vydáno pod