Pákistán vyzval po útoku Spojené státy k vyklizení základny

Islámábád – Při útoku Severoatlantické aliance na pákistánské vojenské kontrolní stanoviště zahynulo 28 místních vojáků, přičemž dalších čtrnáct vojáků bylo zraněno. Stalo se tak v blízkosti hranic s Afghánistánem. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dnešní prohlášení pákistánské armády. Islámábád útok odsoudil jako hrubé narušení suverenity a uzavřel některé hraniční přechody pro konvoje zásobující alianční jednotky v Afghánistánu. Později vyzval USA k vyklizení základny používané bezpilotními letadly proti islámským radikálům. NATO po počátečním váhání připustilo jako „vysoce pravděpodobné“, že za masakr jsou odpovědné jeho síly.

„Dnes ve dvě hodiny ráno se Pákistán ocitl pod útokem. Pod útokem na svou suverenitu a nezávislost,“ podotkl pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání. Vrtulníky, které přiletěly z Afghánistánu, na základnu na kmenovém území Muhmánd zaútočily kolem druhé hodiny ranní místního času. Na stanovišti, které leží na severozápadě Pákistánu jen asi 2,5 kilometru od hranic s Afghánistánem, se v té době nacházelo asi 40 pákistánských vojáků, kteří v oblasti bojují proti ozbrojencům Tálibánu. „Poslední útok jednotek NATO na naše stanoviště bude mít vážné následky, protože zaútočily bez jakéhokoli důvodu a zabily naše vojáky ve spánku,“ prohlásil po útoku pákistánský armádní činitel, který si nepřál být jmenován.

Islámábád uzavřel některé zásobovací koridory pro NATO

Jeho slova potvrzují i první reakce Islámábádu. Ten u velení NATO i vlády Spojených států ostře protestoval a uzavřel některé zásobovací koridory pro alianční jednotky v Afghánistánu. Zásobování přes Pákistán je přitom klíčové, protože touto cestou podle mluvčího NATO směřuje asi 50 procent zásob na afghánská bojiště. Na přechodu Džamrúd v provincii Chajbar byly dnes podle Reuters zastaveny asi čtyři desítky cisteren a nákladních automobilů určené aliančním jednotkám v Afghánistánu. Podle agentury AP je uzavřen také hraniční přechod Torcham ve stejné oblasti.

Pákistán pak pokračoval dalším odvetným krokem, když vyzval americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), aby do dvou týdnů vyklidila leteckou základnu Šamsí v jihozápadní provincii Balúčistán. Základny využívají americké bezpilotní stroje k náletům na pozice islámských radikálů na severu země u hranic s Afghánistánem. Výzva byla Spojeným státům adresována bezprostředně po mimořádném zasedání bezpečnostní rady pákistánské vlády, kterému předsedal premiér Júsuf Ráza Gílání. 

Mluvčí mezinárodních sil ISAF generál Carsten Jacobson sdělil, že vzdušné síly NATO zasáhly v oblasti poté, co byly požádány o pomoc pozemními jednotkami. „To je to, co vysoce pravděpodobně způsobilo pákistánské ztráty,“ podotkl. Nebyl ale s to potvrdit počet mrtvých, který podle agentury Reuters dosáhl 28 lidí. Agentura AFP hovoří o 26 obětech. Když loni americké vrtulníky u afghánsko-pákistánské hranice omylem zabily dva pákistánské vojáky, reagoval Islámábád také dočasným zablokováním zásobovacích konvojů, které přes pákistánské území projíždějí k jednotkám NATO do Afghánistánu.