Informace o slovenských odposleších vynesl důstojník kontrarozvědky

Bratislava - Informace o odposleších novinářů slovenskou vojenskou kontrarozvědkou se na veřejnost dostaly údajně prostřednictvím jednoho z vedoucích starších důstojníků této služby. Ten se odmítl na rozdíl od svých kolegů podrobit zkoušce na detektoru lži a následně byl přeložen na jiné pracoviště. Ostatní prověřovaní pracovníci na detektoru obstáli, uvedl dnes bývalý ministr obrany Ľubomír Galko, který kvůli aféře přišel o křeslo ve vládě.

Patrně největší aféra s odposlechy v historii země propukla poté, co tisk začátkem týdne zveřejnil informace o sledování tří redaktorů deníku Pravda a šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka. Podle nepotvrzených informací tisku vojenská kontrarozvědka monitorovala také premiérku Ivetu Radičovou. Ta odposlechy novinářů vojenskou tajnou službou dříve v tomto týdnu označila za protiprávní, byť je povolil soudce. Agenti několik měsíců sledovali redaktory Pravdy kvůli únikům informací z této tajné služby, Gučíka zase kvůli podezřelým aktivitám jeho reklamní agentury.

Galko dnes na tiskové konferenci naznačil, že informace o detektorech lži má od vojenské kontrarozvědky, která informace o své činnosti veřejnosti prakticky neposkytuje. Místopředseda opozičních sociálních demokratů a poslanec Robert Kaliňák se v reakci podivil nad tím, že Galko i po odchodu z křesla ministra disponuje informacemi z vojenské tajné služby.

Ani po dnešní schůzce premiérky s prezidentem Ivanem Gašparovičem není znám nástupce Galka, kterého do funkce nominovala liberální Svoboda a solidarita.