Vlak s jaderným odpadem dorazil do Německa

Berlín - Vlak převážející vysoce radioaktivní jaderný odpad z francouzského zpracovatelského závodu do úložiště v severoněmeckém Gorlebenu dnes dorazil do Německa. V noci na dnešek se nedaleko cílového nádraží v Dannenbergu střetli ekologičtí aktivisté s policií. Asi třicet lidí bylo při potyčkách zraněno, čtyři demonstranti byli zatčeni.

Vlak překročil hranici u francouzského Forbachu a směřuje na německý Saarbrücken. Jedenáct kontejnerů s vyhořelým palivem, které veze, by mělo do Gorlebenu dorazit o víkendu, pokud jejich cestu nezdrží jako v předchozích letech odpůrci jádra.

Asi 1500 jich už v noci na dnešek na protest proti transportu zablokovalo silnici u obce Metzingen v německé spolkové zemi Dolní Sasko, kde leží i Gorleben. Když se policie pokusila komunikaci uvolnit, házeli na ni demonstranti kameny, lahve a sáčky s barvou. Pořádkové síly odpověděly slzným plynem a vodními děly. Podle policie bylo zraněno deset jejích příslušníků, 20 zraněných převážně od zásahu slzným plynem ohlásili protestující. Čtyři osoby byly zadrženy.

V obcích Leitstade a Tollendorf zapálili demonstranti podle policie dva její hlídkové vozy. Podle dostupných informací nebyl nikdo při těchto incidentech zraněn. V Neunkirchenu se pokusila skupinka mladíků obsadit koleje, aby zabránila příjezdu vlaku. Policejní těžkooděnci je ale odtáhli.

Jiné skupině o několika desítkách lidí se vlak podařilo zdržet večer, když zablokovali trať u Hasslochu ve spolkové zemi Porýní-Falc. I tuto blokádu ale policisté rychle odstranili a vlak pokračoval směrem do sousedního Hesenska.

Převoz jaderného odpadu
Zdroj: ČT24

Kontroverzní transport vyjel ve středu ze severofrancouzského Valognes. Ve čtvrtek na 24 hodin přerušil svou cestu u Rémilly, které leží asi 60 kilometrů od francouzsko-německé hranice.

Je to již dvanáctý a poslední převoz vyhořelého německého jaderného paliva ze specializovaného zpracovatelského závodu ve francouzském La Hague, který míří do meziskladu v Gorlebenu. Pokaždé je provázen masivními protesty odpůrců jaderné energetiky.