Korejské vězně bude hlídat robot

Soul - Jižní Korea se snaží prosadit na vedoucí pozici v oblasti robotiky a dokazuje to i její nejnovější typ robota - vězeňský dozorce. V rámci nového projektu sponzorovaného ministerstvem spravedlnosti začnou zkoušky nových robotů ve věznici ve městě Pchohang jihovýchodně od Soulu od března příštího roku a potrvají zhruba měsíc.

Roboti mají hlídkovat v chodbách nápravných zařízení a sledovat podmínky v celách. Pokud zaznamenají náhlou nebo nezvyklou činnost, jako je například násilné chování, přivolají své lidské kolegy. „Na rozdíl od kamerových systémů, které jen sledují cely, jsou roboti naprogramováni, aby analyzovali různé činnosti ve věznicích a rozpoznali nezvyklé chování,“ řekl profesor I Pak-čchul, který projekt v hodnotě miliardy wonů (asi 16,7 milionu korun) vede.

Roboti mohou také fungovat jako komunikační prostředek, pokud vězni budou chtít kontaktovat dozorce v nouzových případech. Lidští dozorci podle profesora nápad na roboty vítají, protože mechaničtí kolegové by mohli zmírnit objem jejich práce především během nočních služeb.

Pokud jde o samotné vězně, ti podle něj mají poněkud obavy. „Ale tihle roboti nejsou terminátoři,“ dodal I. „Jejich prací nebude zasahovat proti násilnickým vězňům. Mají pomáhat. Když se vězeň nebo vězeňkyně ocitne v život ohrožující situaci, může rychle přivolat pomoc.“ Tým výzkumníků podle něj nyní pracuje na „finálních úpravách“, s jejichž pomocí mají roboti vypadat „lidštěji a přátelštěji“.