Walesa se staral jenom o politiku, rodina ho nezajímala

Varšava – Manželka bývalého polského prezidenta a nositele Nobelovy ceny míru Lecha Walesy šokovala Polsko svou autobiografií. V knize popisuje osamělost v době, kdy se její manžel dostal do vrcholné politiky. Danuta Walesová byla první dámou Polska v letech 1990 až 1995, kdy se její manžel Lech stal prvním demokraticky zvoleným prezidentem po pádu komunistického režimu.

Kniha nazvaná „Sny a tajnosti“ vychází právě dnes. Walesová v ní popisuje skutečný život s prvním polským prezidentem – jak žila osaměle a byla sama na výchovu všech sedmi dětí. Manžel se totiž prý staral jen o politiku. „Do našeho bytu pořád proudily davy zástupců odborů, poradců, politiků, novinářů a různých šílenců. Vždycky u nás byli dlouho do noci. Absolutní chaos uprostřed normálního domova,“ popisuje Danuta.

Walesová vzpomíná, jak v nejpernějších dnech Solidarity byli všichni pořád u nich doma. V tu dobu byla těhotná a musela uklízet a pro všechny vařit. „Byla jsem matka, učitelka, kuchařka, uklízečka i pečovatelka. Neměla jsem čas na nic jiného.“

Bývalá první dáma v 550stránkové knize vzpomíná, jak pro ni bylo všechno stále těžší a těžší, až jí jednou došly síly. „Moje počáteční bezmoc se změnila v rebelství. Rostlo to ve mně, až jsem jednou prostě vybouchla. Psychicky už jsem tuhle zátěž nemohla unést.“

Danuta si také postěžovala, že její manžel dělal důležitá rozhodnutí, aniž by je s ní konzultoval. Včetně toho, že se bude ucházet o prezidentský úřad. „Co se musí muži stát, že se soustředí jenom na sebe?“ Walesová psala knihu poslední dva roky, podle jejích slov nyní žijí s manželem odděleně.

Samotný Lech Walesa se nyní k zanedbávání rodiny během své politické kariéry přiznal. Prý neplánuje, že by si knihu koupil, ale určitě pošle ženě květiny. „Moje žena má pravdu. Ale je třeba vidět věci v kontextu a oddělit soukromé věci od veřejných,“ řekl Walesa polské mutaci časopisu Newsweek. „V politice jsem musel dělat rychlá rozhodnutí a neměl jsem čas je s nikým konzultovat. Ani se svou ženou.“ Podle svých slov je poněkud zaskočen - on sám by prý některé věci nezveřejňoval. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)