Demonstrantům sliby Tantávího nestačí

Káhira - V centru egyptské Káhiry pokračují tisíce lidí v protestech a žádají odchod vojenské vlády a jejího šéfa maršála Tantávího. U moci je od únorového pádu prezidenta Mubaraka. Včera sice Tantáví oznámil ústupky a rychlejší plán na předání moci civilistům, ale demonstrantům to nestačí. Armádu obviňují z pomalých reforem. Od soboty při střetech zahynulo nejméně 38 lidí.

Na náměstí Tahrír se policie drží zpátky. Do ostrých střetů nebo pokusů demonstranty vytlačit se nepouští. Hněv ulice ale směřuje k ministerstvu vnitra, které policisté znovu bránili slzným plynem a gumovými projektily.

Střety pokračovaly v dalších městech od přímořské Alexandrie přes Suez po Ismaílíju. V centru Káhiry se dokonce od ministerstva vnitra nepokoje rozšiřují i do vedlejších ulic. Demonstranti žádají odchod Tantávího. „Řešením je kompletní odchod vojenské rady, protože to ona je klíčovou součástí Mubarakova režimu,“ říká jedna z protestujících Dína Abdulláhová.

Jeden z lékařů z polní nemocnice zřízené na náměstí v Káhiře řekl, že tam dnes byli dovezeni tři mrtví. Měli prý střelné rány. Lékař tvrdil, že pokud jsou vypáleny z bezprostřední blízkosti, mohou gumové projektily i zabít.

Vojenská rada slíbila urychlit přechod k civilní vládě. Tantáví v úterý termín předání moci nijak nevyjasnil. Místo toho oznámil, že by o tom mohli Egypťané rozhodnout v referendu. První svobodné parlamentní volby mají začít už příští týden, prezidenta by Egypťané měli volit zhruba o půl roku dřív, než armáda původně chtěla.