Ideolog Rudých Khmerů se řídil láskou k vlasti

Phnompenh - Hlavní ideolog někdejšího kambodžského režimu Rudých Khmerů Nuon Chea dnes u soudu tvrdil, že rozhodnutí, která učinil v 70. letech, dělal v zájmu Kambodže a její ochrany před útočníky. V Phnompenhu v pondělí začal mezinárodní soud se třemi nejvyššími dosud žijícími představiteli totalitního marxistického režimu z let 1975 až 1979, který zlikvidoval téměř dva miliony lidí. Všichni tři muži jsou obviněni z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Nuon Chea dnes nereagoval na děsivé události popisované obžalobou a zaměřil se ve své řeči na dějiny Rudých Khmerů a Kambodže. Trval na tom, že jeho činy řídila láska k vlasti. Většinu problémů Kambodžanům v jeho verzi způsobil Vietnam. „Musel jsem opustit rodinu, abych osvobodil vlast od kolonialismu, útoků a utlačování zloději, kteří si přáli naši zemi vykrást a smést ji z povrchu země. Chtěli jsme zabránit tomu, aby se Kambodža stala sluhou jiných zemí. Chtěli jsme ji vybudovat jako čistou a nezávislou společnost a vyhnout se zabíjení i genocidě,“ řekl.

Soud se koná jménem 1,7 milionu lidí, kteří podle odhadů zemřeli za Pol Potova režimu buď při popravách nebo hladem, na nemoci či vysílením. Před soudem stojí kromě pětaosmdesátiletého Nuona Chey, Pol Potův zástupce Khieu Samphan, jemuž je 80 let, a bývalý ministr zahraničí Ieng Sary, který má 86 let. Vůdce Rudých Kmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Khieu Samphan
Zdroj: ČT24

Žalobci v úvodních projevech popsali mnoho děsivých zločinů a uvedli, že Rudí Khmerové se nesnažili jen zlikvidovat všechny nepřátele, ale také ubít lidského ducha. Většina lidí byla přinucena pracovat ve velkých zemědělských komunitách bez nároku na soukromý život. Občanům byly vnucovány sňatky a odpůrci byli popravováni.

Očekává se, že proces se zaměří na evakuaci Phnompenhu v roce 1975, když Rudí Khmerové město obsadili. Nuon Chea řekl, že hlavním důvodem vysídlení byly nekalé úmysly Vietnamu. Polpotovci byli s pomocí vietnamské armády v roce 1979 svrženi. Vietnam pak dosadil v Phnompenhu novou vládu.

Tribunál byl ustaven v roce 2006 a zatím soudil pouze jednu osobu. Bývalý velitel věznice S-21 Kang Kek Ieu dostal v roce 2010 trest 35 let, později byl verdikt snížen na 19 let.

Vydáno pod