Sajfa Isláma prý zradil najatý nomád

Tripolis - Syna zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajfa Isláma zradil libyjský nomád, který byl prý najat, aby mu za odměnu v přepočtu 25 milionů korun pomohl utéct do sousedního Nigeru. Nejznámější syn libyjského diktátora byl dopaden v sobotu na jihu Libye a je zadržován ve městě Zintán jihozápadně od metropole Tripolisu. Libyjec Júsuf Sálih Hutmání řekl, že bojovníkům nové libyjské vlády řekl, kdy bude jejich oblastí projíždět dvojice aut se Sajfem Islámem.

Skupina kolem Kaddáfího syna prý Hutmáního najala jako průvodce pouští. „S bojovníky jsem se domluvil, že nejlepší místo k přepadení bude část pouště uprostřed návrší,“ řekl Hutmání, který se nazývá „synem pouště“. Na místě prý čekalo deset bojovníků ze Zintánu a pět bojovníků Hutmáního kmene Hutmán.

Tu noc, kdy byl druhorozený Kaddáfího syn zadržen, jel Hutmání s ochrankou prvním vozem. Doprovodu Sajfa Islámího řekl, aby jeli v odstupu tří kilometrů. Pasažéři prvního vozu byli zneškodněni během půl minuty. „Když přijelo druhé auto, začali jsme střílet velmi přesně, abychom poškodili vozidlo a on nemohl uniknout,“ poznamenal muž.

Sajf Islám Kaddáfí
Zdroj: ČT24/AP Photo

Sajf Islám oblečený v dlouhé říze a s hnědým šátkem kolem obličeje prý vyskočil z vozu a pokusil se utéct, byl však chycen. „Zacházeli jsme s ním jako s válečným zločincem,“ řekl saharský nomád. O tom, jak zkontaktoval 15 bojovníků přechodné libyjské vlády, kteří Sajfa Isláma dopadli, podrobně hovořit nechtěl. Řekl ale, že ze slíbené odměny nedostal nic.

Podle velitele brigády Zintán, jejíž příslušníci uprchlíka dopadli, byl Sajf Islám zadržen v 01:30 v noci z pátku na sobotu. Povstalecké bojovníky při zatýkání údajně žádal, aby ho zabili.

Do Libye přijel hlavní žalobce mezinárodního tribunálu

Do Tripolisu přijel hlavní žalobce mezinárodního trestního tribunálu. Má jednat o dalším osudu Sajfa Isláma, na kterého vydal zatykač za zločiny proti lidskosti. Luis Moreno-Ocampo řekl, že není nezbytně nutné, aby byl souzen v Haagu, pokud libyjská justice takový úkol zvládne. ICC v červnu vydal na Sajfa Isláma mezinárodní zatykač kvůli údajným zločinům proti lidskosti během letošního povstání. Moreno se má v Libyi sejít s představiteli nového libyjského režimu.