Alžběta navštívila tábor, který před 70 lety osvobodili Britové

Britská královna Alžběta II. poprvé navštívila jeden z někdejších nacistických koncentračních táborů. Panovnice na závěr své čtyřdenní návštěvy Německa položila věnec v památníku tábora v dolnosaském Bergen-Belsenu, který v dubnu 1945 osvobodily britské jednotky. V Bergen-Belsenu bylo v letech 1940 až 1945 zavražděno na 70 tisíc lidí. Mezi oběťmi byla i patnáctiletá Anna Franková, jejíž deníky se po válce staly celosvětově proslulé.

Britská královna a její manžel princ Philip se v Bergen-Belsenu setkali rovněž s přeživšími z koncentračního tábora a podle televize N24 působila panovnice při rozhovoru s nimi velmi pohnutě. Královský pár se setkal i s britskými veterány, kteří se podíleli na osvobození tábora, a s dolnosaskými studenty, kteří královně a princi ukázali elektronickou vizualizaci někdejší podoby nacistického zařízení. 

Bergen-Belsen je pro Brity symbolem holocaustu. V táboře osvobozeném britskými jednotkami pořídili vojáci na sklonku druhé světové války mnoho obrazových materiálů, které ukazují hrozné podmínky, v nichž byli vězni drženi, i tisíce mrtvých. 

Na místě tábora už v současnosti nejsou strážní věže ani domy, v nichž byli vězni drženi, místo nich vzniklo několik pomníků a dokumentační centrum, které připomíná fungování tábora. 

Britská královna se ještě před cestou do Bergen-Belsenu představila německé veřejnosti u Braniborské brány v Berlíně, kde se krátce setkala s primátorem německé metropole Michaelem Müllerem. V předchozích dnech se Alžběta II. sešla i s německým prezidentem Joachimem Gauckem a s kancléřkou Angelou Merkelovou. Alžběta II. byla na oficiální návštěvě Německa popáté, vrátila se do země po 11 letech. První návštěvu, která byla s jedenácti dny také nejdelší, vykonala v roce 1965.