Nejvyšší soud USA posvětil státní podporu v rámci Obamacare

Washington – Administrativa prezidenta USA Baracka Obamy slaví v oblasti zdravotnictví po dlouhé době „vítězství“. Nejvyšší soud schválil nové klíčové pasáže zdravotnické reformy, známé také pod pojmem Obamacare. Podle verdiktu jsou tak v souladu s právem například federální dotace, které dosud pomáhaly téměř 6,5 milionu lidí platit jejich pojištění.

Soudci dnes rozhodli ve prospěch státních příspěvků v poměru šest hlasů ku třem. Potvrdili tak, že jejich poskytování na celém území USA je v souladu s americkou ústavou. Subvence, díky nimž si mohou zdravotní pojištění dovolit i lidé s nízkými příjmy, jsou klíčovou součástí zákona, který americký Kongres přijal přes silný odpor republikánů v roce 2010.

Spor se vedl konkrétně o výklad pasáže, podle níž je možné získat státní příspěvek, pokud zvláštní burzy pro uzavírání pojistek provozují státy USA. Třicet čtyři z nich se ale v minulosti rozhodlo takové burzy neprovozovat a zájemce o příspěvek na pojištění odkazovaly na burzu, která funguje přímo pod dohledem federální vlády ve Washingtonu. Názor žalobců, že takováto centrální platforma nesmí subvence poskytovat, soud dnes odmítl.

Druhé Obamovo vítězství na poli zdravotnictví - i vlastního odkazu (zdroj: ČT24)

Pro Obamovu klíčovou reformu dnešní rozhodnutí znamená už druhé velké vítězství u soudu. Téměř přesně před třemi lety ji podpořil americký nejvyšší soud poprvé.

Pro Obamu znamená toto rozhodnutí významný úspěch. Jeho zdravotnická reforma byla jedním z hlavních programových bodů a měla zredukovat počet Američanů, kteří nemají žádné zdravotní pojištění. V nejbližších hodinách se očekává Obamova reakce a veřejný projev.

Reforma byla spuštěna v říjnu 2013, od počátku jí ale provázely technické potíže. Reforma zdravotnictví je nejambicióznějším sociálním programem v USA od 60. let. Republikáni reformu tvrdě odmítají a měsíce se ji intenzivně snaží zrušit, případně alespoň oslabit, což se jim do značné míry dařilo.