Vlastní mince i úmrtní listy: Radikálové z IS se dali na úředničinu

Rakká - Propaganda Islámského státu (IS) nezná mezí. Podle syrských aktivistů začal IS razit vlastní měnu - a rovnou zlatou. Radikálové se na dobytém území snaží chovat nejen jako vrazi, ale i jako úředníci. Sunnitské regiony Sýrie a Iráku tak začínají ovládat byrokraté vyškolení ještě někdejším diktátorem Saddámem Husajnem. Do jejich arzenálu patří pokuty nebo úmrtní listy.

Horizont: Byrokracie v Islámském státu (zdroj: ČT24)

Pokud se iráčtí vojáci dostanou do spárů IS, čeká je mnohdy smrt nebo život za mřížemi. Ti, co projeví lítost, u sebe musejí nosit zvláštní kartu. „Mohli tě o tu kartu požádat. Zjistili z ní, zda jsi jako voják odevzdal zbraň. Když zjistili, že ne, mohli tě zavřít do vězení,“ podotkl bývalý voják irácké armády Sálim Ahmed. 

Radikálové v Sýrii a Iráku vystupují jako byrokratický stát. „Kuřákům lámali prsty železem a dávali jim pokutu ve výši 5 až 10 tisíc dinárů (sto až dvě stě korun) za cigaretu,“ konstatoval kuřák a bývalý vězeň Islámského státu Faláh Abdulláh. 

I učebnice je opatřena znakem nového státu. „Podívejte, úmrtní list mé ženy vydaný soudcem Majsírem Affárím. Píše tu, že ji zabili. Ptal jsem se proč. Odpověděl, že odpadla od víry. Jak na to přišel? Kandidovala do oblastní rady, napsal mi,“ vypráví vdovec šajch Abdulláh Ibrahím. 

IS už nalákal tisíce džihádistů ze zahraničí, nyní chce třeba lékaře. „Jmenuji se Abú Jusúf, patřím k lékařskému týmu ve městě Rakká a do Islámského státu jsem přicestoval z Austrálie. Svoji službu zde chápu jako svůj džihád,“ poznamenal islamista a zdravotník Abú Jusúf. 

Radikálové se snaží nastolit zdání, že Islámský stát žije běžnými starostmi. Obyvatelům kupříkladu rozdává plynové lahve.

Schyluje se k boji o město Rakká

IS ovládá asi polovinu syrského území - hlavně řídce obydlené oblasti. Jde mu hlavně o zajištění tras do Turecka a Iráku. Na severu země proti němu bojují Kurdové, kterým se podařilo získat zpět města Tall Abjad u turecké hranice a přiblížit se k Rakce, kde má IS hlavní stan. Nyní jsou asi 50 kilometrů od města. Členové IS prý začali kolem města hloubit zákopy.

Kurdové postupují na severu s pomocí mezinárodní koalice, kterou vedou USA. Spojenecké nálety pomáhají oddílům na zemi a kurdské jednotky jsou podle amerických zdrojů zatím nejlepším pozemním spojencem letců operujícím nad Sýrií.