Bostonský atentátník se kaje: Lituji životů, které jsem vzal

Boston - Atentátník z Bostonu se omluvil obětem útoku, který spáchal spolu s bratrem. „Žádám Alláha, aby se smiloval nade mnou, mým bratrem a mou rodinou,“ prohlásil Džochar Carnajev. Soud ve středu potvrdil trest smrti. „Vybral si nenávist, zkázu a smrt,“ uváděly oběti útoku. Ten se odehrál před dvěma lety během maratonu v Bostonu. Zemřeli tři lidé a stovky dalších vyvázly se zraněním.

Soud vynesl trest smrti nad bostonským atentátníkem (zdroj: ČT24)

Na popravě se v květnu shodla porota. Soudce George O'Toole nyní verdikt potvrdil. Carnajeva si lidé nebudou pamatovat jako dobrého člověka, jak jej u soudu vylíčili jeho blízcí nebo učitelé, ale jako muže, který „zavraždil a zmrzačil nevinné lidi a udělal to dobrovolně a záměrně“, konstatoval soudce. Nyní bude následovat odvolání, které je v případě trestu smrti automatické.
  
Jednadvacetiletý Carnajev během své pětiminutové závěrečné řeči prohlásil, že lituje nenapravitelných ran, které způsobil, a že se modlí za oběti útoku. Poslouchal prý každé slovo přeživších a rodinných příslušníků obětí, kteří u soudu líčili své utrpení. Všiml si jejich síly, trpělivosti a důstojnosti. 

Přeživší nevěří, že Carnajev svého činu lituje

Někteří ze zraněných či příbuzných ale prohlásili, že omluvě nevěří. „Lituji, že jsem ho vůbec musela poslouchat. Protože z toho, co řekl, jsem necítila žádnou kajícnost, žádnou lítost nebo empatii k tomu, co provedl s našimi životy,“ řekl jeden z přeživších Lynn Julian. „Byl jsem překvapený, že promluvil. Myslím, že většina z nás přeživších byla. Řekl, že toho lituje, jenže bylo těžké tomu uvěřit. Byl jsem na mnoha jednáních soudu, které se vedly před rozsudkem, a nikdy jsem u něj opravdovou lítost neviděl,“ přidal se další přeživší Scott Weisberg.

„Nemáme slov, abychom vyjádřili, jak moc pro nás dnešek znamená,“ uvedl Bill Richard, jehož osmiletý syn Martin se stal nejmladší obětí atentátníků. Richardovu dceru připravil výbuch o nohu a jeho manželka je na jedno oko slepá.

Atentát v Bostonu
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Tom Green

Obhajoba žádala pro Carnajeva doživotí, ale neuspěla. „Je to spravedlnost. Chtěl jít do pekla a brzo v něm skončí,“ podotkl Michael Ward, zasahující hasič. „Nezřekl se terorismu. Nezřekl se násilného extremismu a přitom se ve svých výpovědích odvolával na Alláha. Jeho zločin ale s islámem nijak nesouvisí. To mi hodně vadilo,“ konstatovala obyvatelka Bostonu Carmen Ortizová.

Džochar atentát provedl se svým starším bratrem Tamerlanem, který ale při policejním stíhání zemřel.

Útok na Bostonský maraton byl největším teroristickým atentátem na území Spojených států od 11. září 2001. Že porota shledá Carnajeva vinným, se tak očekávalo. Přesto jednala přes 11 hodin, než oznámila verdikt. Carnajev je podle ní vinen ve všech 30 bodech obžaloby. Sedmnáct z těchto bodů přitom umožňuje uložit trest smrti.

Základní fakta o případu:

Dne 15. dubna 2013 asi ve 20:50 SELČ explodovaly v cíli maratonu dvě amatérsky vyrobené bomby. Stalo se tak zhruba dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. V důsledku explozí zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno, z toho 17 lidí bylo v kritickém stavu.

Při honičce na bostonském předměstí 19. dubna 2013 zastřelili policisté jednoho z údajných pachatelů útoků, druhý byl na útěku. Jednalo se o bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovy, kteří v USA žili několik let.

Mrtvým byl šestadvacetiletý Tamerlan. O den později byl Džochar Carnajev policisty dopaden, když se skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů na bostonském předměstí Watertown.

Soudní proces s Carnajevem začal formálně letos 5. ledna. Počátkem dubna shledala dvanáctičlenná porota Džochara vinným ve všech 30 bodech obžaloby ze spoluúčasti na pumovém útoku, stejní porotci poté začali zvažovat, zda mu udělí trest smrti.