Americké rodiny mohou platit džihádistům výkupné

Washington - Šéf Bílého domu Barack Obama nařídil vládě, aby nadále „nevyhrožovala“ rodinám rukojmích soudem, pokud budou chtít zaplatit výkupné za své blízké. Ke změnám dlouhodobé strategie dochází poté, co radikálové v uplynulém roce zabili několik Američanů. Podle kritiků se nyní mohou občané USA stát častějšími terči únosců.

Zpravodaj ČT k vyplácení výkupného v USA (zdroj: ČT24)

Skutečnost, že řada evropských vlád pravidelně platí únoscům, aby své občany osvobodila, frustrovala americké rodiny rukojmích, které se snažily vyjednat propuštění svých blízkých. Radikálové z Islámského státu zabili od loňského léta čtyři Američany - novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a dále humanitární pracovníky Petera Kaasiga a Kaylu Muellerovou. 

Vláda výkupné platit nebude

Změny si vyžádal sám prezident Barack Obama. Bílý dům uvedl, že nová směrnice „potvrzuje dlouhodobý závazek nedělat žádné ústupky jednotlivcům nebo skupinám, které drží americké státní příslušníky jako rukojmí, ale poprvé dává jasně najevo, že žádné ústupky neznamenají žádnou komunikaci“. 

Ministerstvo spravedlnosti pak napsalo, že „nemá v úmyslu způsobit v těchto případech rodinám další bolest tím, že by mohly čelit trestnímu stíhání“. Ani dosud ale ministerstvo za zaplacení výkupného nikoho nestíhalo. 

Barack Obama, americký prezident

„Vůbec poprvé vytvoříme jedno středisko, kde odborníci napříč vládou budou spolupracovat jako jeden tým, aby našli Američany a přivedli je bezpečně zpátky domů. Tato jednotka bude fungovat při FBI a my ji doplníme o další příslušníky tajných služeb.“

Někteří američtí představitelé už dlouho tvrdí, že pokud se bude radikálům platit výkupné, stanou se Američané lákavým cílem. Výkupné navíc tvoří jeden z předních finančních zdrojů radikálních skupin. 

Výkupné pro al-Káidu
Zdroj: ČT24

Bergdahla osvobodili a následně obvinili z dezerce

Přestože americký zákon jasně zakazuje ustupovat teroristům, americká administrativa loni vyjednávala s afghánským Talibanem. Tehdy dosáhla propuštění vojáka Bowea Bergdahla výměnou za pět vězňů z Guantánama. Bílý dům to ospravedlnil tím, že se prezident cítí povinen neponechat žádného vojáka za armádou na bojišti.  

Seržant Bergdahl byl ovšem později obviněn z dezerce a ohrožení bezpečnosti své jednotky, za což může dostat až doživotí. Údajně nebyl unesen, ale sám zběhl k afghánským radikálům. 

Předání Boweho Bergdahla
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vdova po rukojmím Warrenu Weinsteinovi, jehož zajala Al-Káida a který byl omylem zabit při útoku amerického bezpilotního letadla na afghánsko-pákistánské hranici, řekla, že nevidí důvod rozlišovat mezi americkými občany. „Ti lidé, kteří zajmou Američany pracující v cizině, nedělají rozdíl mezi tím, kdo je zaměstnavatelem jejich rukojmí. A neměla by to dělat ani vláda,“ podotkla Elaine Weinsteinová.