V Číně našli pašované maso z dob Mao Ce-tunga

Peking - Čínské úřady zabavily více než 100 tisíc tun pašovaného masa v hodnotě přes 480 milionů dolarů. Některé zmražené kusy byly staré více než 40 let. Maso tak pochází ještě z dob komunistického vůdce Mao Ce-tunga.

Mražené maso bylo nalezeno při celostátní akci proti pašerákům. „Páchlo, málem jsem se pozvracel, když jsem otevřel dveře,“ sdělil agentuře AFP úředník z provincie Chu-nan, kde bylo zadrženo 800 tun.  

Podle státního deníku China Daily našli kontroloři v jižní oblasti Kuang-si hraničící s Vietnamem dokonce maso ze 70. let minulého století. Zamraženo bylo tedy v době, kdy byl ještě u moci Mao Ce-tung. 

Pašeráci podle úředníků často převážejí maso v normálních autech, nikoli v chladicích vozech, často tak dochází k několikanásobnému rozmražení a opětovnému zamražení. Kontroloři objevili při zátahu hovězí, kuřecí nohy i kachní krky. 

Maso se zřejmě pašuje do Číny přes sousední Hongkong a Vietnam, a to ze zemí, jako je Brazílie a Indie. Pašeráci tak obcházejí omezený dovoz. Státní média informovala, že terčem policejní operace bylo přes dvacet zločineckých gangů - jen v provincii Hunan bylo zatčeno 20 osob. 

Potravinových skandálů už Peking zažil hodně

Čína má za sebou řadu skandálů týkající se potravinové bezpečnosti. Ve stejném dnu, kdy se objevila zpráva o prošlém mase, byli vyzváni tři producenti mléka, aby stáhli kojeneckou výživu, v níž bylo objeveno nadměrné množství dusičnanů. 

V zemi jde o citlivé téma. V roce 2008 po požití melaminu v dětském sušeném mléce zemřelo šest kojenců, 300 tisíc dětí onemocnělo. Technickou látku přidávali do ředěného mléka podvodníci, aby naoko zvýšili obsah bílkovin a hlavně svoje zisky. Jednadvacet lidí za to šlo k soudu, dva dostali trest smrti. 

Čína čelila tento měsíc vlně kritiky kvůli festivalu, na němž bylo podáváno psí maso. Očekávalo se, že zemře asi 10 tisíc psů.

Vydáno pod