S virem HIV žije více lidí než kdykoliv předtím - umírá se méně

Londýn – S virem HIV na světě žije asi 34 milionů lidí, tedy více než kdy předtím. Podle dnes zveřejněné výroční zprávy Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) je to ale způsobené tím, že díky lepší dostupnosti léků umírá méně nakažených než v minulosti. I přes finanční nejistotu se podle UNAIDS daří stále více zemím šíření epidemie zastavit.

Podle UNAIDS se od roku 1995 podařilo v rozvojových zemích zabránit úmrtí asi 2,5 milionu lidí. V loňském roce kvůli získanému selhání imunity zemřelo přibližně 1,8 milionu lidí, což představuje výrazný pokles oproti 2,2 milionu lidí, kteří na nemoc umírali ještě před několika lety. Výkonný ředitel UNAIDS Michel Sidibe rok 2010 označil za rok změny. „Ještě nikdy jsme neměli rok, který by přinesl tolik výzkumu, tolik (dobrého) vedení a tolik výsledků,“ prohlásil.

Ze 14,2 milionu lidí v rozvojových zemích, kteří mají nárok na léčbu, se 6,6 milionu z nich – tedy 46 procentům – dostává pomoci. V roce 2009 to bylo o deset procent méně. Zatímco se zvyšuje počet pacientů, kteří mají přístup k moderním lékům, snižuje se počet nově infikovaných. Loni jich bylo 2,7 milionu, což je o 15 procent méně než v roce 2001 a o 21 procent méně než v roce 1997, kdy bylo nových nákaz nejvíce.

Rozhovor s Džamilou Stehlíkovou (zdroj: ČT24)

Přes všechny pokroky jsou v boji proti AIDS stále velmi patrné regionální rozdíly. Nejhůře postiženou oblastí zůstává subsaharská Afrika, kde žije 68 procent všech nakažených a také asi 70 procent lidí, kteří se virem infikovali loni. I zde ale nově nakažených ubývá.

Od 80. let 20. století se virem HIV nakazilo přes 60 milionů lidí a téměř 30 milionů zemřelo na nemoci spojené s infekcí. V západní a střední Evropě loni kvůli získanému selhání imunity zemřelo asi 9 900 lidí, 30 000 se nově nakazilo HIV a celkový počet infikovaných se tak zvýšil na 840 000.

Vydáno pod