Japonsko po 16 letech uzavřelo proces se sarinovými teroristy

Tokio – Japonská justice dnes po 16 letech definitivně uzavřela proces s pachateli útoku sarinem v tokijském metru z března 1995, který spáchali členové sekty Óm šinrikjó. Japonský nejvyšší soud zamítl poslední možné odvolání proti rozsudku smrti, které podal „ministr zdravotnictví a sociálních věcí“ samozvané vlády sekty Seiiči Endo, jenž se podílel na výrobě smrtícího plynu. Za atentát, při němž zahynulo 12 lidí a 5 500 se přiotrávilo, čeká na popravu 13 příslušníků sekty. Dnešním rozhodnutím japonského nejvyššího soudu končí soudní proces proti 189 členům sekty, kteří byli obžalováni. Tři stoupenci Óm šinrikjó jsou stále na útěku.

Předsedající soudce Seidži Kanecuki uvedl, že Endo „hrál vůdčí roli při výrobě sarinu a věděl, k čemu má být použit“. Endo se údajně zabýval i dalšími potenciálními biologickými a chemickými zbraněmi jako nervovým plynem, antraxem, různými bakteriemi a jedy.

Desetičlenné komando sekty, která měla v době největšího rozmachu ve světě až 40 000 členů, vypustilo v březnu 1995 v dopravní špičce do několika vagonů přeplněného tokijského metra jedovatý plyn sarin, který vyvinuli nacisté a který později použil irácký diktátor Saddám Husajn proti Kurdům v severním Iráku. Příslušníci sekty, vedené poloslepým jogínem Šókóem Asaharou, tím spáchali nejhorší teroristický čin v Japonsku od druhé světové války a vůbec první útok svého druhu na světě, provedený chemickou zbraní. Řada lidí, kteří se v tokijském metru plynu ochromujícího nervovou soustavu nadýchali, trpí trvalými následky.

Ve víře sekty, kterou Asahara založil v roce 1984, se prolínalo učení buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi. Sekta hlásala, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří jen skupina vyvolenců náležejících k sektě. Motiv, který za činem náboženských fanatiků stál, je dosud nejasný. Podle některých chtěli uspíšit apokalypsu, podle jiných zamýšleli svrhnout japonskou vládu a dosadit do čela země právě svého vůdce Asaharu.

Po zásazích japonské vlády proti členům sekty změnila organizace v roce 1999 svůj název na Alef a dnes se prohlašuje za umírněné náboženské hnutí. Japonské úřady nicméně jejích asi 1 500 členů nadále považují za hrozbu pro společnost a drží je pod přísným dohledem. Organizace Alef dnes vyzvala k odkladu poprav s poukazem na skutečnost, že tři členové sekty stále unikají spravedlnosti. Podle japonských zákonů nemůže ministr spravedlnosti nařídit vykonání popravy, dokud není vynesen rozsudek nad všemi komplici viníků.