Ruský poslanec proti „nacistickým“ firmám, mercedes vyměnil za škodovku

Moskva – Ruský poslanec Alexej Žuravljov nadále nechce jezdit mercedesem. Propaguje tak svůj návrh zákona požadující označení firem spolupracujících dříve s nacisty nebo fašisty. Rusové si prý auta a jiné výrobky nepořídí, když budou znát temnou minulost společnosti. Sám Žuravljov nyní jezdí škodovkou. Opancéřovaný mercedes ale využívá i ruský prezident.

Žuravljov navrhuje vložit do zákona o reklamě nový článek vyžadující, aby reklama výrobků zahraničních společností, které mívaly podnikatelské kontakty s německými nacisty či italskými fašisty, obsahovala upozornění na tuto skutečnost a připomínku, že šlo o zločinecké organizace.  

Upozornění na temnou minulost by v rozhlasové reklamě mělo být nejméně třívteřinové, v televizi pětivteřinové a v jiném typu reklamy by pak mělo zabírat nejméně desetinu plochy.  

Kromě koncernu Daimler, vyrábějícího vozy značky Mercedes-Benz, se poslanec zmínil také o automobilce BMW, jejíž motory za války poháněly německé letouny. BMW má přitom i jeho manželka.

Ilustrační foto
Zdroj: AP/CHRISTOF STACHE/ČTK

Politik se pustil také do koncernu Siemens, jemuž vyčítá spolupráci s německou tajnou službou BND. Upozornil rovněž na aerolinky Lufthansa, obchodní řetězec Metro Cash & Carry a nápojový gigant Coca-Cola.   

  • „… v současném Rusku působí firmy, které svého času aktivně pracovaly pro Třetí říši, vyráběly otravné látky, zbraně a letadla. Korporace, které vydělaly peníze na krvi našich spoluobčanů…, o tom přinejmenším musí informovat zákazníky,“ vysvětlil poslanec novinářům.      

Mercedesem jezdili významní nacističtí pohlaváři

Vůdce Adolf Hitler se ukazoval v ulicích v přepychovém Mercedesu 770 K. Symbol nacistické moci koupil před šesti lety za několik milionů eur neznámý ruský oligarcha od obchodníka s automobilovými veterány v německém Düsseldorfu. Tmavomodrý mercedes byl ve sbírce spolu s vozy dalších předních nacistů. 

Pro nacistického šéfa propagandy Josepha Goebbelse byl v roce 1938 speciálně vyroben Mercedes 320.

V květnu letošního roku se v Dánsku dražil Mercedes Benz 320 Cabriolet-B z roku 1938, údajně vůz, v němž byl bombou parašutisty Jana Kubiše 27. května 1942 smrtelně zraněn říšský protektor Reinhard Heydrich.

Žuravljov byl zvolen do parlamentu za vládní stranu Jednotné Rusko. Současně vede nacionalistické uskupení Vlast.  

Ve sněmovně se „proslavil“ předloni rvačkou s dalším prominentním vládním poslancem Adamem Delimchanovem, který je blízkým příbuzným vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova. V témže roce Žuravljov předložil návrh zákona, jenž by zbavil homosexuály rodičovských práv.