Kontroverzní vlajce Konfederace zvoní umíráček, z obchodů zmizí

Charleston - Velké americké řetězce jako Wal-Mart nebo Sears odstraní z obchodů veškeré zboží, na němž je kontroverzní vlajka americké Konfederace. Ke stažení praporu z kapitolu vyzval také guvernér Jižní Karolíny. Jde o reakci na útok v kostele v Charlestonu, kde bělošský mladík zabil devět černochů. Předtím se fotil právě s touto vlajkou symbolizující otroctví a rasismus.

Ve Spojených státech se začalo opět debatovat o tom, jestli má vlajka Konfederace své místo na veřejných prostranstvích. Jde hlavně o prapor, který vlaje před parlamentem v jihokarolínské Columbii. Vůdci černošské komunity i politici začali vyzývat k jejímu odstranění. Místní zákonodárci budou o návrhu hlasovat poté, co se pro něj vyslovila i guvernérka Nikki Haleyová. 

Poslední rozbuškou se staly fotky mladíka, který se přiznal k devíti vraždám i rasismu. Stovky lidí o víkendu protestovaly proti ikoně vlající před jihokarolínským parlamentem, která ještě před patnácti lety tvořila přímo jeho součást. „Týká se to historie, ale lidi využívají těchto symbolů k tomu, aby bránili společenskému pokroku,“ říká profesor Univerzity Jižní Karolíny Todd Shaw. „Jestli chcete devíti lidem nechat živoucí odkaz, tak tu vlajku sundejte. Vy ji sundáte!“ zdůraznil farář Nelson Rivers. 

V kostele v Charlestonu se konala první mše po střelbě
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Atlanta Journal-Constitution

Odstranit všechno zboží s vlajkou Konfederace v jakékoli podobě se rozhodl největší světový maloobchodní řetězec Wal-Mart - prý nechce urážet ničí cítění. „Podnikli jsme kroky k odstranění všech položek zviditelňujících konfederační vlajku ze svého sortimentu - ať již v obchodech či na internetu,“ uvedl v prohlášení mluvčí řetězce Brian Nick. Podle Reuters si nicméně ještě po zveřejnění tohoto prohlášení šlo přes internet obchodu koupit i přímo tuto vlajku několik lidí.

Ke stažení konfederační vlajky vyzval na Twitteru i republikán a neúspěšný prezidentský kandidát Mitt Romney. „Pro mnohé je to symbol rasové nenávisti, sundejte ho z úcty k obětem z Charlestonu,“ napsal Romney.

Mnozí republikánští kandidáti na prezidenta ale nechtějí říct jasné slovo. „Jsem velmi přesvědčený o tom, že (parlament) učiní to správné rozhodnutí pro lidi v Jižní Karolíně způsobem, s nímž budou všichni spokojení,“ konstatoval republikánský kandidát na prezidenta Marco Rubio.

„Na Floridě jsme prapor přenesli z Kapitolu do muzea, kam patří,“ sdělil AFP další republikánský kandidát Jeb Bush. Že vlajka patří do muzea, si myslí i šéf Bílého domu Barack Obama a jeho demokraté.

Obama použil v souvislosti s útokem v Charlestonu slovo „negr“, aby zdůraznil, že Amerika ještě nebyla z rasismu vyléčena:

Sporný prapor symbolizující otrokářské jižanské státy z dob americké občanské války v letech 1861–1865 vznikl ve Virginii. Řada voličů na jihu USA prapor stále považuje za součást historického dědictví. Často vlaje před soukromými domy nebo podél dálnic.