Kolem neutrin zase nejasno: Boří Einsteina, nebo ne?

Ženeva – Mezinárodní tým vědců v Itálii údajně vyvrátil předchozí zjištění kolegů, podle nichž se částice neutrina pohybovala rychlostí vyšší, než je rychlost světa. Vědecký tým kolem experimentu ICARUS v italském Gran Sassu provedl měření energie neutrin, na jejichž základě údajně prokázal, že při předchozích experimentech se vědci z týmu OPERA mýlili. Zářijový experiment, potvrzený ještě minulý týden, vyvolal euforii ve vědeckých kruzích, protože bořil Einsteinovy teorie pokládané za základ moderní fyziky.

Podle výsledků původního experimentu, později podpořeného dalším měřením, přilétla neutrina vyslaná ze 730 kilometrů vzdáleného výzkumného centra Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) ve Švýcarsku do Gran Sassa o 60 nanosekund dříve, než by měla, pokud by se pohybovala rychlostí světla.

Zářijový test týmu kolem experimentu OPERA, který se uskutečnil rovněž v laboratoři v Gran Sassu, šokoval vědecký svět, protože prolomení limitu rychlosti světla by znamenalo narušení jednoho z pilířů současné fyziky. Podle Einsteinovy teorie relativity, která je vědci na celém světě dosud uznávána jako správná, by nic nemělo být rychlejší než světlo.

Neutrina
Zdroj: ČT24

Paprsek neutrin v novém experimentu však vykazoval přesně takové energetické spektrum, jaké se očekává od částic pohybujících se rychlostí světla. Experiment podle vědců „vyvrátil nadsvětelnou interpretaci výsledků týmu OPERA“.

Vědci z týmu ICARUS argumentují, že neutrina vyslaná z CERNu by ztratila většinu své energie, kdyby se pohybovala jen nepatrně rychleji než světlo. Fyzik Tomasso Dorigo z CERNu podotkl, že nová studie je „velmi prostá a definitivní“.

Vydáno pod