Podle OSN se v Gaze páchaly válečné zločiny na obou stranách

Ženeva – Izrael i palestinští radikálové při loňské válce v Pásmu Gazy spáchali zločiny, které se dají označit jako válečné. S takovým závěrem přišli vyšetřovatelé Organizace spojených národů (OSN). Komise zároveň vyzvala Izrael k dodání informací o zaměřování cílů v Gaze a k tomu, aby nebránil nezávislému vyšetřování. Palestinský Hamas je ve zprávě kritizován za vraždění domnělých kolaborantů s Izraelem.

Podle předběžného shrnutí zprávy (plná verze bude zveřejněna 29. června) prý existují důkazy, na jejichž základě se dá soudit, že byly spáchány válečné zločiny, a to jak „Izraelem, tak palestinskými radikálními skupinami“. To, že Izrael nezměnil svou taktiku přes rostoucí počet obětí a ohromné materiální škody, podle vyšetřovatelů „vyvolává otázky o pochybení politického i vojenského vedení“. 

Po velké kritice se událostmi už dříve začal zabývat také Izrael a nařídil vlastní šetření. Nedávno ale jeho vyšetřovatelé zprostili vojáky obvinění ze zabíjení civilistů. Podle Izraele ohrozil civilisty v Pásmu Hamas, když útočil z hustě obydlených oblastí. Zpráva OSN vyzývá Izrael, aby od těchto svých „politováníhodných“ závěrů ustoupil a pohnal viníky k odpovědnosti. 

Izrael zahájil ofenzivu kvůli raketovým útokům Hamasu z Pásma. Boje skončily loni v srpnu příměřím, které je zatím dodržováno. Palestinská samospráva chce do vyšetřování bojů v Pásmu zapojit Mezinárodní trestní soud (ICC). Ten už zahájil na palestinskou žádost předběžné šetření. 

Zpráva konstatuje, že 142 palestinských rodin přišlo při jednom z útoků na obydlenou část Gazy nejméně o tři příbuzné. Cekem za tohoto náletu zahynulo 742 osob. Izrael údajně používal vysoce účinné zbraně se smrtícím účinkem v širokém rozsahu, i když nejde o zbraně zakázané. Při použití v tak hustě obydlené oblasti bylo zřejmé, že nemohou zabít jen radikály, ale i ostatní. 

Zároveň se ve zprávě uvádí, že také Izraelci trpěli velkým stresem kvůli palestinským útokům. Komise konstatuje, že střílení raket bez stanoveného cíle anebo záměrně na izraelské civilisty je porušením mezinárodních humanitárních zákonů a může být kvalifikováno jako válečný zločin. Velký strach mezi Izraelci vyvolal objev tunelů vyhloubených Hamasem pod hranicí Pásma Gazy.

Konflikt v Gaze v číslech 

5226 úderů v Gaze

4591 raket vypálených na Izrael

2104 mrtvých v Gaze, podle OSN tvořili 69 procent civilisté

6 mrtvých civilistů v Izraeli (včetně jednoho thajského občana)

67 mrtvých izraelských vojáků