Drúzští muslimové tlačí na Izrael: Chraňte naše souvěrce v Sýrii

Tel-Aviv/Damašek - Mají ve zvyku vycházet s vládou po dobrém, hrozbě pro své stoupence v sousední zemi ale odmítají pouze přihlížet. Náboženská menšina drúzů se v Izraeli po dlouhých letech loajality důrazně ozvala. Stoupenci mystické víry, kteří dokonce dlouhodobě slouží u izraelské armády, nyní žádají vládu o pomoc pro jejich syrské krajany. Právě příslušníci okrajového náboženství se mohou stát novým cílem Islámského státu. U syrských radikálů mají pověst kacířské sekty.

Drúzové tlačí na Izrael kvůli hrozbě islamistů (zdroj: ČT24)

Více než čtyři roky od vypuknutí syrské krize se Izrael záměrně vyhýbal angažování v bojích poblíž jeho hranic. Nyní by mohlo dojít ke změně. Izrael před tím varoval v případě, že bude ohrožena komunita drúzů v Sýrii.

Na Blízkém východě žije více než milion drúzů, dvě třetiny z nich právě na území Sýrie. Zbytek obývá kromě Izraele také Libanon a Jordánsko. Ve všech státech, kde žijí, přitom drúzové udržují spřátelené vztahy s vládou. Jejich principy ostatně zahrnují silný respekt k vůdcům, ale také smysl pro svobodné postavení.

Většina syrských drúzů tak například sympatizuje s Assadovým režimem, v Izraeli dokonce etničtí Arabové neváhají vykonávat i službu v armádě, kde dosáhli vysokých pozic. Náboženství drúzů obsahuje prvky všech monoteistických náboženství, včetně řecké filosofie.

Náboženská komunita drúzů
Zdroj: ČT24/Reuters

Islamistické hrozby nyní s tradiční drúzskou loajalitou silně zahýbaly. Náměstek ministra pro regionální rozvoj Ajúb Qará – sám člen drúzů – přiznal, že se komunita poprvé silně ohradila vůči izraelským lídrům. Židovský stát dosud jakoukoliv intervenci odmítal. Izraelská vláda ale podle svých slov nebude stát stranou, pokud se syrští drúzové stanou skutečným cílem nájezdníků IS. 

Největší nebezpečí hrozí obklíčeným syrským vesnicím u hranic. Vesničani by měli být pod ochranou mírové mise OSN, modré přilby ale islamisti z hraničního pásma vyhnali. „Hodně mladých drúzů z Izraele žádá, aby jim izraelská armáda dovolila překročit hranici a jít do Sýrie,“ říká drúzský obyvatel Golanských výšin na hranici obou zemí William Abú Awwád.

Dovolit svým občanům bojovat v Sýrii je v tuto chvíli pro Izrael nepředstavitelné. Kvůli prudce se horšící situaci 700 tisíc syrských drúzů se ale připravuje na všechno, včetně možnosti masivní uprchlické vlny.

Historicky vzato jsou Drúzové jednou z mnoha sekt šíitského islámu. Většina muslimů se na ně ale dívá skrz prsty, pokládá je za heretiky a příslušnost ke svému náboženství jim upírá. Také Drúzové sami sebe nazývají jednoduše „al-Muwahhidún“, tedy „monoteisté“.

Zdroj: rozhlas.cz