Bobek: Vlci a hroch v ulicích? Dravá zvěř ze zoo je nebezpečnější

Tbilisi - V gruzínské metropoli se nadále nepodařilo odchytit část dravé zvěře, která utekla během povodní z místní zoo. V ulicích se zřejmě pohybuje několik vlků, krokodýl a možná i medvěd, informovala zástupkyně českého velvyslance v Gruzii Veronika Sidó. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka jsou zvířata odchovaná v zajetí o to nebezpečnější. České zoologické zahrady vysílají do Tbilisi zkušené chovatele.

Z vyplavené zoologické zahrady uniklo o víkendu do ulic kolem třiceti zvířat - mezi nimi i tygři, lvi, vlci nebo hroch. Kolik zvířat může nadále lidi ohrožovat, není úplně jasné, protože se neví, která z nich zahynula. Radnice vyzvala obyvatele města, aby informovali zoologickou zahradu v případě, že na nějakou zvěř narazí. Například hrocha už se podařilo uspat a zachránit, jiní ale museli být utraceni.  

Podle mluvčí zoo během záplav či na útěku zahynuli tři lvi, tři tygři a dva jaguáři, ale neznámý dosud zůstává osud dalších pěti lvů, tří tygrů a jednoho jaguára. „Podle posledních informací se po městě nějaká zvěř stále pohybuje. Měli by to být ještě nějací vlci, krokodýl, údajně snad i medvěd,“ konstatovala Sidó.

Ze zoo utekli i lvi…

Medvěd seděl na klimatizaci jedné z budov, jiný muž objevil na balkoně hyenu…

České zoologické zahrady posílají do Gruzie odborníky. „S povodněmi máme trpké zkušenosti, neustále voláme po lepší protipovodňové ochraně. Takže ve chvíli, kdy přišly první zprávy z Gruzie, jsme začali přemýšlet, jak bychom mohli pomoci,“ prohlásil ředitel Bobek.  

Zoo Praha se nakonec rozhodla poslat na pomoc do Tbilisi pět zkušených chovatelů, k nimž se připojili další dva ze Zlína a z Ústí. „Měli by pomoci pečovat o zvířata, jež se podařilo před povodní zachránit nebo později odchytit. Je to důležitá fáze, protože ta zoo je z poloviny zlikvidovaná. Zvířata se musejí někam umístit a musejí mít určité podmínky. Lidé se zkušenostmi s podobnými evakuacemi zvířat tam budou velmi platní,“ míní Bobek. 

Stres z pohybu mezi lidmi

Zvířata pohybující se volně po městě jsou v „ohromném“ stresu, upozornil ředitel pražské zoo. „Jsou zvyklá žít v omezeném prostředí a nemají přirozený respekt z lidí,“ konstatoval Bobek s tím, že tato zvířata jsou nebezpečnější právě proto, že pocházejí ze zoo.

Petr Velenský, kurátor plazů a obojživelníků, Zoo Praha

„Povodeň jsme zažili dvakrát na vlastní kůži. Víme, jak obtížné je vyrovnat se s následky povodní. Jedeme tam pomoct, ať už budou kolegové (z Gruzie) potřebovat cokoli. Pokud budu vyzván, abych se účastnil odlovu krokodýla, tak to samozřejmě udělám. Za větší nebezpečí ale považuji velké šelmy, které se mohou za stresové situace chovat nevypočitatelně.“

„Zvířata mají ohromnou morální cenu, ochranářskou hodnotu, kulturně-historickou hodnotu. Často jsou to hodnoty, které se obtížně vyčíslují. Finanční ztráta v tomhle ohledu není zdaleka tak vysoká, jako ta ztráta morální.“

Bobek připomněl tragický osud lachtana Gastona, kterého v roce 2002 odnesla ze zoo velká voda. „Uhynul v důsledku stresu. Psychicky ho poznamenalo putování po Labi,“ dodal ředitel.

Gastonova cesta
Zdroj: Dagmar Vyhnálková/ČT

Povodeň si zatím vyžádala 13 lidských životů. Voda strhla několik desítek domů a automobilů. Situace je už nyní stabilizovaná, lidé ale zůstávají doma, protože 15. červen byl vyhlášen dnem státního smutku. Všichni Češi jsou v pořádku, uvedla Sidó. 

„Nejkatastrofičtější situace je v oblasti dopravy, protože velká voda spláchla hlavní dopravní uzel v Tbilisi. Dopravní situace v tomto městě nebyla ideální ani před katastrofou. Obávám se, že nyní se ještě mnohonásobně zhorší,“ podotkla zástupkyně českého velvyslance. 

  • Sčítání škod stále pokračuje, podle předběžných odhadů by se ale mělo jednat o částku v přepočtu kolem 500 milionů korun.