Florida je prolezlá hady - a neví, co s tím

Miami - Na Floridu útočí cizokrajní vetřelci. Jde o 150 tisíc hroznýšovitých hadů, které si v posledních letech přivezli lehkomyslní chovatelé. Plazi leckdy končí na svobodě a lze je potkat přímo ve městech, kde se stávají skutečnou hrozbou pro místní obyvatele - hlavně pro děti. Podle některých organizací by přitom stačilo zvýšit kontrolu exotických zvířat jako v jiných amerických státech. Tam musí mít každá krajta mikročip. Když se ztratí a najdou ji, dostane chovatel pokutu.

Sedm tisíc kilometrů čtverečních floridského národního parku Everglades nabízí stovky druhů subtropické fauny a flóry. Lidé ji ale vážně narušují, když vypouštějí do parku takové druhy zvířat, které nezapadají do potravinového řetězce. Krajta tmavá sice požírá místní živočichy, žádný z nich ji ale ve svém jídelníčku nemá. Dnes už jich tu proto žije několik set tisíc.

Florida v obležení hadů (zdroj: ČT24)

Před několika dny tu našli pětimetrovou krajtu původem z jihovýchodní Asie. Pravděpodobně se do USA dostala jako několikacentimetrový domácí mazlíček a pak ji majitelé vypustili na svobodu. Had vyděsil obyvatele okolních měst i po smrti –  v jeho těle našli ještě nestrávenou dospělou srnu.

Noční můrou pro floridské úřady ale nejsou jen cizokrajní plazi, ale i hlodavci či jiná exotická zvířata, nad nimiž majitelé ztratili kontrolu. Nedávno vyvolali poplach i přemnožení afričtí hlemýždi, u kterých se zjistilo, že mohou člověka nakazit zánětem mozkových blan. Boj proti zákeřným přistěhovalcům stojí Floridu v přepočtu přes devět miliard korun ročně.