Chyba vyloučena: Neutrina jsou rychlejší než světlo

Ženeva – Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) zopakovali se stejnými výsledky experiment, při němž v září zaznamenali částice menší než atom, které se podle jejich měření pohybovaly rychleji než světlo. Opakované měření by tak podle všeho mohlo poskytnout další důkaz, že Albert Einstein se ve svém předpokladu o nemožnosti překonání rychlosti světla mohl mýlit. Nový test byl zaměřen na vyloučení jedné možné chyby, která mohla vzniknout ovlivněním původního měření.

Nový experiment v italské laboratoři v Gran Sassu opět využil urychlovač v CERN, který vysílal svazky protonů v pulzech. Ze srážek protonů vznikla neutrina, která procházela zemským povrchem a zachycovala je laboratoř v Gran Sassu vzdálená 730 kilometrů od urychlovače. Vědcům pozitivní výsledek testu dává větší důvěru, ačkoli poslední slovo budou mít výhradně obdobná měření uskutečněná na jiných místech ve světě.

Podle výsledků původního experimentu přilétla neutrina o 60 nanosekund dříve, než by měla, pokud by se pohybovala rychlostí světla. Test šokoval vědecký svět, protože prolomení limitu rychlosti světla by znamenalo narušení jednoho z pilířů současné fyziky. Podle Einsteinovy teorie relativity, která je vědci na celém světě dosud uznávána jako správná, by nic nemělo být rychlejší než světlo. „Jedním z klíčových testů bylo zopakovat měření s vysíláním velmi krátkých pulzů,“ uvedla organizace CERN.

Vydáno pod