Italský parlament Montimu věří

Řím – Italští poslanci drtivou většinou vyslovili důvěru kabinetu premiéra Maria Montiho. Vládu podpořilo 556 poslanců, proti jich hlasovalo 61. Montiho kabinet získal hlasy všech velkých stran s výjimkou separatistické Ligy severu (LN), která se podílela na předchozím kabinetu Silvia Berlusconiho. Představitelé LN už dříve dávali najevo, že s jmenováním Montiho do čela kabinetu nesouhlasí.

Už ve čtvrtek vláda získala důvěru senátu. Nový kabinet by měl zemi vést do řádných parlamentních voleb v roce 2013 a jeho úkolem je vyvést zemi z dluhové krize. Vláda by měla přijmout úsporná opatření s cílem zajistit jen v příštím roce rozpočtové škrty ve výši 25 miliard eur. Vláda bude ovšem také podporovat opatření směřující k hospodářskému růstu, což má zajistit zvýšení produktivity práce a konkurenceschopnosti.

Premiér před získáním důvěry poslancům slíbil, že bude bojovat proti daňovým únikům a že provede penzijní reformu. Upozornil také, že připravené kroky budou nepopulární. Vyzval ale parlament, aby nepodléhal snaze o získání politických bodů tím, že by jeho vládu svrhl. Berlusconiho strana Lid svobody už dříve upozornila, že její podpora Montiho kabinetu je podmínečná. Straně se nelíbí především plán vlády na zavedení daně z majetku. Sám Berlusconi ale dnes vyjádřil přesvědčení, že Montiho vláda vydrží až do řádného termínu voleb.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)