Střelec na Bílý dům považoval Obamu za antikrista

Washington - Mladík, který byl ve Spojených státech pro údajnou střelbu na Bílý dům ve čtvrtek obviněn z pokusu o zavraždění amerického prezidenta, označoval podle svědků Baracka Obamu za „ďábla“ a „antikrista“. Podle jeho blízkých se zatčený pokládal za Ježíše.

Jednadvacetiletý Oscar Ramiro Ortega-Hernandez, kterému v očekávaném procesu ve Washingtonu hrozí doživotní žalář, pochází z města Idaho Falls ve státě Idaho. Večer 11. listopadu podle vyšetřovatelů úmyslně pálil z poloautomatické pušky s dalekohledem na budovu Bílého domu do míst, kde žije prezidentova rodina. Byl zatčen ve středu v hotelu v Indianě ve státě Pennsylvania.

Bílý dům zasáhlo jeho údajnou střelbou ze vzdálenosti stovek metrů více kulek. Nikdo ale nebyl zraněn. Několik kulek zasáhlo fasádu, jedna se našla na okně místnosti, která patří k prostorám, kde Obamova rodina ve Washingtonu žije. Kulku zastavilo neprůstřelné sklo. V době incidentu ale americký prezident s manželkou pobýval v Kalifornii.

Jeden svědek řekl podle agentur vyšetřovatelům, že Ortega-Hernandez začal považovat Obamu za „ďábla, o kterého je třeba se postarat“. Další člověk vypověděl, že zadržený byl v poslední době stále neklidnější a byl přesvědčený, že vláda se proti němu spikla. Třetí svědek uvedl, že hovořil o Obamovi jako o „antikristovi, kterého musí zabít“.

Matka podezřelého řekla, že syn nikdy netrpěl nějakou duševní chorobou. Matka jeho bývalé snoubenky prohlásila, že za celou dobu jejich čtyřleté známosti se choval dobře, že až v poslední době začal dceři říkat bláznivé věci, například že je Ježíš. Nedávno odjel do Utahu s tím, že si tam našel práci. Rodina prý o něm neměla žádné zprávy od 31. října.

Ortega-Hernandez byl z nařízení soudu v Pittsburghu umístěn do vyšetřovací vazby. V nejbližších dnech má být převezen do Washingtonu, kde by měl být dále vyšetřován a nakonec souzen. Jedná se podle komentářů o první vážný pokus o násilí vůči Obamovi, který dosud dostával jen výhrůžky smrtí.

Vydáno pod