Kauzu kolem Solyndry vzal americký ministr na sebe, omluva už nepřišla

Washington – Ostře se dnes střetli republikánští kongresmani s americkým ministrem energetiky Stevenem Chuem za postup jeho úřadu ve skandálu kolem vládní podpory výrobce solárních panelů Solyndra. Chu před sněmovním výborem tvrdil, že subvence pro Solyndru v sumě 535 milionů dolarů (přes deset miliard Kč) nebyla ovlivněna politicky, a vzal odpovědnost za případ na sebe. Jen o několik dní dříve přitom vypluly na povrch informace o politicky motivovaném tlaku Bílého domu na rozhodnutí Solyndry.

Ze Solyndry loni prezident Barack Obama osobně udělal model vládní podpory zelené energii a zeleným pracovním místům. Firma se ale stala v očích mnoha symbolem krachu této politiky, protože v září vyhlásila bankrot a propustila všech 1 100 zaměstnanců.

Mnohem závažnější jsou však politicky podezřelé okolnosti vládní podpory Solyndře včetně známek korupce a klientelismu, které nyní vyšetřuje FBI a sněmovní výbor pro obchod a energetiku. Předním investorem v Solyndře je významný sponzor Obamovy prezidentské kampaně George Kaiser. Jeho firmě navíc ministerstvo energetiky po vyplutí problémů na povrch zaručilo, že získá peníze z případné likvidace jako první na řadě, tedy před daňovými poplatníky.

„Je šokující, kolik varovných signálů kolem Solyndry, z nichž řada byla vyslána přímo z ministerstva, přední činitelé buď ignorovali nebo bagatelizovali,“ řekl předseda sněmovního výboru Fred Upton na slyšení za účasti řady médií a pozorovatelů. Devítiměsíční vyšetřování už má k dispozici 250 tisíc stran dokumentů.

Chu v předem sepsaném vystoupení vzal veškerou zodpovědnost za rozhodnutí ohledně Solyndry na sebe, nijak se za ně ale neomluvil. Uvedl, že jeho ministerstvo podniklo všechna předběžná zkoumání situace firmy, a zdůraznil, že investoři včetně Kaisera rozhodování nijak neovlivňovali.

Na otázku, zda čeká, že vláda ze svých peněz dostane něco zpět, ministr řekl, že toho asi moc nebude. Restrukturalizace úvěru z počátku tohoto roku, která odsunula vládu až jako druhého věřitele za velké investory, byla prý vedena v zájmu daňových poplatníků. Solyndra nebyla schopna získat do středečního termínu kupce. Firma se ale s hlavními věřiteli dohodla, že odloží likvidační prodej aktiv ještě o dva měsíce.