Strauss-Kahn je nevinen. Na kuplířství se nepodílel, rozhodl soud

Lille - Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn se nepodílel na kuplířství, když se účastnil večírků s prostitutkami. Rozhodl o tom soud ve francouzském Lille. Soud posuzoval hlavně to, zda Strauss-Kahn věděl, že sexuální večírky, které se konaly v roce 2010 a 2011 v severní Francii, v Paříži a ve Washingtonu a které organizovali jeho známí, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce ve Francii trestná není, kuplířství ano.

Strauss-Kahn vypověděl, že v době působení v čele MMF se účastnil orgií, že měl i drsný sex se svými sexuálními „úlovky“ a že potřebuje sex mimořádně často. Nic z toho ale není protizákonné, zdůraznil prokurátor. V případě prokázaného kuplířství mu hrozilo až desetileté vězení a pokuta 1,5 milionu eur (41,5 milionu korun). V případu bylo společně s někdejším významným francouzským politikem obžalováno z kuplířství dalších 13 lidí. Také oni byli
zproštěni viny.

Čtení rozsudku sledoval Strauss-Kahn s klidem. Předsedající soudce Bernard Lemaire ve zdůvodnění rozsudku znovu poukázal na to, že v procesu nešlo o samotné sexuální praktiky. Ani skutečnost, že byl obviněný šéfem MMF, mu nepřitížila. Strauss-Kahn navíc prostitutkám neplatil.

Šestašedesátiletému levicovému politikovi jeho vášeň k ženám zničila kariéru. Před čtyřmi lety Strauss-Kahn musel opustit post šéfa MMF a ztratil šanci kandidovat na francouzského prezidenta kvůli obvinění, že v jednom newyorském luxusním hotelu sexuálně napadl pokojskou. V této kauze obě strany po více než ročním vyjednávání dosáhly mimosoudní dohody.

Strauss-Kahn se narodil 25. dubna 1949 v Neuilly-sur-Seine v židovské sefardsko-aškenázské rodině. Vyrůstal v marockém Agadiru, ale po ničivém zemětřesení v roce 1960 rodina odjela do Monaka. Na univerzitě v Nanterre vystudoval obchod, politické vědy, ekonomii a právo a poté několik let přednášel a věnoval se vědě. V letech 1992 až 1993 byl ministrem průmyslu a zahraničního obchodu a v letech 1997 až 1999 ministrem hospodářství, financí a průmyslu.

Po odchodu z funkce šéfa MMF se živí přednáškami po celém světě a poradenstvím pro velké firmy. V září 2013 začal radit srbské vládě a v červenci téhož roku se stal členem dozorčích rad dvou ruských finančních institucí, které kontroluje ropný koncern Rosněfť. V roce 1991 se Strauss-Kahn potřetí oženil, jeho manželkou se stala známá televizní moderátorka Anne Sinclairová. V březnu 2013 se rozvedli a nyní je jeho partnerkou manažerka Myriam L'Aouffirová. Z předchozích manželství má čtyři děti. Loni měl premiéru film amerického režiséra Abela Ferrary Welcome to New York (Vítejte v New Yorku), který je inspirován skandálem s pokojskou. Strausse-Kahna si zahrál Gérard Depardieu, jeho manželku ztvárnila Jacqueline Bissetová.

Hlavní dvě aféry Strausse-Kahna:

Aféra s pokojskou

  • Americká policie vzala Strausse-Kahna 14. května 2011 do vazby kvůli obvinění, že sexuálně napadl pokojskou Nafissatou Diallovou v luxusním manhattanském hotelu. Newyorský žalobce ho obvinil z pokusu o znásilnění, z omezování osobní svobody a ze sexuálně motivovaného trestného činu. O čtyři dny později Strauss-Kahn rezignoval na funkci šéfa MMF.
  • Kvůli rozporuplným výrokům pokojské bylo nakonec upuštěno od trestního řízení. Případ se řešil jako občanskoprávní spor a 10. prosince 2012 se obě strany dohodly na urovnání - podle médií se jednalo o vysoké finanční odškodné. Strauss-Kahn strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení. Na oplátku Diallovou zažaloval za pomluvu a žádal odškodné milion dolarů. Připustil, že celý incident byl morálním selháním, ale tvrdil, že šlo o pohlavní styk na základě oboustranného souhlasu.

Údajné kuplířství

  • V únoru 2012 Strausse-Kahna poslali francouzští vyšetřovatelé do vazby kvůli kuplířské aféře. Ve vazbě strávil dva dny a v březnu byl v Lille předběžně obviněn z napomáhání kuplířství. V květnu začal být také vyšetřován pro podezření ze znásilnění, prokuratura toto obvinění počátkem října stáhla. Soud v aféře údajného kuplířství začal letos v únoru, Strauss-Kahn byl nakonec zproštěn viny.