Putin nechal papeže hodinu čekat, s Berlusconim se objímal na letišti

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi požaduje zrušení protiruských sankcí. Podle něj vážně škodí italským zájmům a způsobují zemi obrovské finanční ztráty. Berlusconiho strana Vzhůru Itálie chce, aby italská vláda o neúčinnosti opatření přesvědčila i další evropské státy. Bývalý italský premiér to oznámil po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dlouholetí přátelé se setkali na letišti v Římě po Putinově schůzce s papežem a vyměnili si dary.

Papeže nechal čekat hodinu, na konci dne si ale ruský prezident našel čas setkat se se svým starým přítelem Berlusconim, píše The Telegraph. Dvojice se pozdravila přátelským objetím na letišti Fiumicino v Římě. Italský expremiér daroval Putinovi dvě velké lahve nespecifikovaného obsahu, uvedla agentura ANSA. Ocenil, že si na něj šéf Kremlu udělal čas a slíbil, že se do Moskvy brzy vrátí. 

Protiruské sankce ochromují bilaterální vztahy a škodí národním zájmům Itálie, prohlásil Berlusconi po setkání s Putinem. „V návrhu vyzveme vládu, aby se zasadila o zrušení sankcí vůči Rusku, jež poškozují naše zájmy a způsobují značné finanční škody,“ konstatoval italský expremiér. 

Vladimir Putin a Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24/REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin

Jeho strana prý vyzve italský kabinet, aby přesvědčil i další evropské státy, které by následovaly jeho příklad a upustily od restrikcí. Podle Berlusconiho je třeba „přesvědčit naše americké přátele, že návrat k atmosféře studené války je nepřípustný“, píše RT na webu. 

Berlusconi s Putinem vzpomínali na doby, kdy byly vztahy mezi Aliancí a Ruskou federací vesměs pozitivní. Západ se od Ruska odklonil po anexi ukrajinského poloostrova Krym. Tvrdí navíc, že Moskva zasahuje do konfliktu na východě Ukrajiny, když podporuje povstalce zbraněmi i vojáky. Rusko ale veškerá obvinění odmítá.

Osmasedmdesátiletý Berlusocni prohlásil, že si pamatuje doby, kdy byl mír mezi jadernými velmocemi značně křehký. Podle něj znamenalo konec „jaderné noční můry“ až vytvoření Rady NATO-Rusko. Italský politik pak zdůraznil nutnost normalizace vztahů mezi Západem a Ruskem. 

Výměna darů, obdiv a vzájemná podpora

Putina pojí s Berlusconim dlouholeté přátelství. Loni v říjnu strávil ruský prezident večer v Berlusconiho milánském domě, přestože se měl brzy ráno účastnit důležitých rozhovorů s evropskými lídry kvůli Ukrajině. Putin se dočkal těstovin s bílými lanýži a sochy, italský politik dostal na oplátku obraz tradiční ruské lovecké scény. 

Úzké vazby mezi těmito dvěma muži jsou založeny na Berlusconiho obdivu k „Putinově ​​macho, rozhodnému a autoritářskému stylu vlády,“ napsal v roce 2009 tehdejší americký velvyslanec v Římě Ronald Spogli. 

Ruský prezident svého přítele bránil, když přišly Berlusconiho sexuální skandály. „Berlusconi je souzen, protože žije s ženami,“ řekl ruský prezident. „Kdyby byl homosexuál, nikdo by se proti němu nezvedl.“

Kvůli odsouzení za daňové úniky nyní Berlusconi nesmí zastávat volené funkce ani kandidovat. Proto musel předloni odejít i ze Senátu. Podle posledních průzkumů by stranu Vzhůru, Itálie nyní volilo jen asi 13 až 14 procent voličů.

Berlusconi má ale coby lídr pravice v Itálii stále mnoho příznivců. Mnozí z nich přitom kauzy kolem trojnásobného premiéra vnímají jako útočnou kampaň levice. Osmasedmdesátiletý politik a magnát zůstává nadále nejbohatším Italem. Podle magazínu Forbes on sám a jeho rodina vykazují majetek přes 6,2 bilionu dolarů.