Na Ukrajinu z Ruska dorazil další humanitární konvoj, Kyjev je ve střehu

Moskva - Do východoukrajinských měst Doněcku a Luhansku dorazil z Ruska další konvoj s humanitární pomocí. Podle ruských úřadů dovezla stovka nákladních aut do povstaleckých zón víc než 1000 tun potravin, domácích potřeb a školních pomůcek. Ukrajina ale Moskvu podezřívá, že tímto způsobem proudí na Donbas i pomoc proruským separatistům. Rusko nařčení odmítá.

Kolona vyjela ráno ze západoruské Rostovské oblasti. Na hranicích s Ukrajinou se rozdělila na dvě poloviny, jedna část pokračovala do Doněcké a druhá do Luhanské oblasti. Rusko od loňského srpna i přes nesouhlas Kyjeva vypravilo celkem 29 konvojů, včetně dnešního. Moskva uvádí, že na válkou zničený Donbas už dodala přes 36 tisíc tun pomoci.

Kyjev poukazuje na to, že ukrajinské úřady nemají možnost náklad takových výprav z Ruska kontrolovat, a tvrdí, že transporty jsou zástěrkou pro poskytování vojenské pomoci rebelům. Moskva ale tvrzení Kyjeva odmítá a ujišťuje, že jde výhradně o pomoc pro obyvatelstvo sužované konfliktem.

Boje mezi povstalci a ukrajinskou armádou nepolevují

Situace na východě Ukrajiny zůstává stále vyostřená. V noci na dnešek podle separatistů při ostřelování východoukrajinské Horlivky ukrajinskou armádou zahynuly tři ženy a dvě děti byly zraněny. Ukrajinská armáda zase hlásila jednoho mrtvého vojáka při přestřelce u Mariupolu, který odpoledne navštívil prezident Petro Porošenko. Na místě si prohlédl opevnění a vyslechl hlášení o bojové situaci.

Přestřelky mezi separatisty a armádou se prakticky denně odehrávají i u obce Šyrokyne, která leží na předměstí Mariupolu. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) tam na bojových postech východoukrajinských povstalců viděli pravděpodobně i ozbrojené děti. „Mohu vám říct, že během poslední cesty pozorovatelé na bojových postech viděli osoby, které byly podle jejich přesvědčení nezletilé,“ uvedl mluvčí pozorovatelské mise OBSE Michael Bociurkiw.

Požár rafinerie jižně od Kyjeva se nedaří uhasit

Ukrajinu od úterý zaměstnává i stále neuhašený požár rafinerie nedaleko Kyjeva. U obce Vasylkiv hoří třináct menších zásobníků ropy a jeden větší s kapacitou 900 krychlových metrů. Podle svědků se z místa ještě v noci na dnešek ozývaly výbuchy. Požár nepřežili čtyři lidé.

Ukrajinská prokuratura už podle serveru Cenzor zahájila trestní stíhání majitele rafinerie, kterou je společnost BRSM-nafta. Podle prokurátorů porušila předpisy při stavbě zásobníků. Panuje prý podezření, že celý objekt byl postavený v rozporu se zákonem a produkce závodu je fakticky ilegální. Druhé trestní stíhání je vedené proti neznámému pachateli pro porušení bezpečnostních předpisů při zacházení s hořlavými látkami.