Podle NASA by se na měsíci Jupitera mohl skrývat život

Washington - Pod ledovým povrchem jednoho z měsíců Jupitera je pravděpodobně voda v tekutém skupenství. Informoval o tom Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Na měsíci Europa, který je jen o něco menší než pozemský Měsíc, by se tak mohl skrývat život.

Europa je jedním z třiašedesáti pojmenovaných měsíců, které obíhají kolem planety Jupiter. Vědci z NASA nyní přicházejí s teorií, že by právě na tomto měsíci mohla být pod tlustou vrstvou ledu voda v tekutém skupenství, jenž podporují snímky z družice Galileo. 

Celkem by mělo na Europě být tolik vody, kolik je ve Velkých jezerech na hranici mezi Spojenými státy a Kanadou. Podle Britney Schmidtové z Texaské univerzity dochází na tomto satelitu Jupitera ke stejným jevům jako u ledovců na Zemi. Od ledovce se odlamují kusy ledu a voda pod ním je obrací a pohybuje jimi. Právě takové změny v ledové krustě na Evropě vedly NASA k teorii o vodě.

Na měsíci Europa se nechází voda v tekutém skupenství (zdroj: ČT24)

Voda tak dává vědcům jasný signál, že by na Europě mohly existovat živé organismy. „Jsme z Evropy nadšení, protože představuje místo, které je nějakým způsobem cizí a zároveň tak nějak podivně známé. Ve Sluneční soustavě by mohl právě tam být život,“ konstatuje Schmidtová. 

NASA bude informace z Galilea analyzovat a zkoumat, jaké dopady by objev mohl mít pro Zemi. Největší planetu Sluneční soustavy a jeho satelity zkoumala družice osm let, až do roku 2003, kdy svou misi ukončila kontrolovaným pádem do nitra Jupitera.