Texas protestuje proti policejní brutalitě vůči černošské teenagerce

McKinney - Americký Texas pobouřil další kontroverzní zásah policisty, který surově napadl čtrnáctiletou dívku, která jen přihlížela policejnímu zásahu. Akce vyvolala protesty černošské menšiny, která se obává dvojího metru policistů. Nejedná se totiž zdaleka o první případ nepřiměřené policejní brutality.

Texas protestuje proti policejní bruitalitě (zdroj: ČT24)

Incident se odehrál za bílého dne. Rezidenti čtvrti Craig Ranch si stěžovali na několik mladých „výrostků“, kteří v lokaci údajně neměli co pohlédávat. Většina z nich byli Afroameričané, kteří se účastnili zahradní party v bazénu.

„Policista brutálně napadl mou kamarádku, které je čtrnáct let. Přijel a bylo vidět, že se neumí ovládat,“ vypověděla jedna z kamarádek dívky, proti níž policista Eric Casebolt zakročil tak, že ji povalil na zem, opakovaně jí smýkal, tisknul hlavu k zemi a posléze nasadil pouta. Ke kamarádce přiskočilo na obranu několik přátel, avšak strážník vytáhl zpoza opasku zbraň. Během chvilky ho ale uklidnili jeho kolegové, takže ji nepoužil.

Sedmiminutový zásah natočil někdo ze svědků na video, které se vmžiku rozšířilo po internetu. Během dvou dnů ho zhlédly víc než čtyři miliony lidí. Poté, co se klip dostal i k úřadům, byl policista suspendován.

Reakce Afroameričanů na sebe nenechala dlouho čekat. Do ulic 150tisícového města nedaleko Dallasu vyšly stovky demonstrantů. Dožadují se rovnosti práv před zákonem bez ohledu na barvu pleti. Mají zastání intelektuálních špiček místní černošské komunity.

Nebyl to v poslední době ojedinělý výstřelek texaského strážce pořádku. V květnu zastřelil mexického otce čtyř dětí na dálnici policista Robert Clark. Porota ho zprostila viny, vyvázne bez trestu.

Policisté mají naopak podporu v Edmontonu. Včera tam šla skupina policistů zadržet podezřelého kriminálníka, když na ni začal někdo střílet. Jeden policista zemřel, druhý leží v nemocnici. Zemřelému lidé vyjadřují soustrast na sociálních sítích, kde vznikl hashtag #EPSstrong.