Za prací do Izraele? Mladí budou moci vyrazit – tak jako do Kanady

Jeruzalém – Dohodu o pracovní dovolené, jakou má Česko s Kanadou či Novým Zélandem, uzavřel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nově také v Izraeli. Češi mladší 30 let tak budou moci v zemi rok pracovat bez víza. Ministr zahraničí se později setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, se kterým bude hovořit o Pásmu Gazy. Před jednáním Zaorálek řekl, že Izrael torpéduje mírový proces.

Izrael bude další zemí, kam budou moci vyrazit bez víza až na rok za výdělkem spojeným s cestovatelskými zážitky lidé z Česka ve věku mezi 18 a 30 lety. Zatím je do Izraele možné cestovat bez víza nanejvýš na tři měsíce a pouze na cesty bez výdělku. Změnu umožní dohoda o pracovní dovolené, kterou v Jeruzalémě podepsal s náměstkyní izraelského ministra zahraničí Cipi Hotovelyovou český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Dohoda ještě není platná, nejprve ji musí schválit parlamenty v obou zemích. Zprvu by měl být počet lidí na bezvízové pracovní dovolené nanejvýš 200, později by se mohl zvýšit.

Po podpisu smlouvy zamířil Lubomír Zaorálek na jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Jde o první jejich setkání od chvíle, kdy Netanjahu ve volbách obhájil premiérský post.

Zaorálek jednáním s izraelskými politiky navázal na nedělní návštěvu v Gaze, jejíž stav ho nepříjemně překvapil. „Samozřejmě že mě šokoval ten rozsah poškození a množství zničených domů. Co je pro mě nejděsivější, když jsem slyšel ta čísla dětí, jež trpí všemi typy posttraumatických šoků, a dětí, které ztratily rodiče a viděly hrůzné věci,“ poznamenal ministr. Míní, že je nutné poskytnout mladým Palestincům z Gazy práci a také uvolnit blokádu. Jakkoli zdůraznil, že Palestinci se musí přestat uchylovat k násilí a terorismu, dobrou vůli podle Zaorálka musí dát najevo i Izrael.

Východiskem podle něj má být jednání, které může zprostředkovat Česko. „Pokud ti, kterých se to týká, hledají diskrétní a inspirující prostředí pro rozhovory, jsme připraveni je v Praze hostit,“ nabídl ve svém výstupu na bezpečnostní konferenci v izraelské Herzliji.

Události: Zaorálek v Izraeli - tvrdá slova i vzájemné dohody (zdroj: ČT24)