Otřesy uvěznily na malajsijském obru přes 130 turistů

Kuala Lumpur - Víc než 130 lidí, včetně cizinců, uvěznilo zemětřesení na nejvyšší malajsijské hoře Kinabalu. Turistům zablokovaly trasu sesuvy kamení. Malajsijská média hovoří nejméně o jedné oběti. Jedenáct turistů se zranilo. Podle ministra turistiky se je nyní snaží dostat opatrně dolů více než třicet horských vůdců. Zemětřesení o síle šesti stupňů mělo epicentrum na ostrově Borneo asi 50 kilometrů od hory.

Stezka, po níž měli turisté z hory vysoké 4095 metrů sestoupit dolů, je zatarasena kameny. Kolik je mezi postiženými cizinců, zatím není jasné. Podle malajsijských úřadů se podařilo dva zraněné evakuovat. Devět dalších zraněných je ale mezi 137 lidmi, kteří na Kinabalu uvízli.  

Vrtulníky prý kvůli špatnému počasí a vysoké nadmořské výšce nemohou na hoře přistávat. Horolezcům se ale snaží pomoci správci místního přírodního parku, horští vůdci i obyvatelé okolních vesnic.

„Kromě probíhajících záchranných operací je naší prioritou poslat lidem uvězněným na hoře jídlo, pití a teplé oblečení,“ prohlásil Masidi Manjun, ministr turistiky státu Sabah.

Kinabalu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Zemětřesení podle něj poničilo turistické chaty a další zařízení na hoře Kinabalu. Kvůli otřesům se také na hoře odlomila část skalního útvaru známého pod názvem Oslí uši.

Malajsie hlásí první škody, otřesy poničily silnice: