Zachovejte protiruské sankce, vyzve Obama Unii na summitu G7

Washington - Americký prezident Barack Obama hodlá na summitu G7 v Bavorsku vyzvat vedoucí představitele Unie k zachování protiruských sankcí. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na oficiální americké činitele. Sektorové sankce vůči Rusku platí do 31. července, restrikce uvalené na osoby a firmy zatím do září.

Evropská unie loni zavedla vůči Rusku hospodářské sankce a vytvořila sankční seznam osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek. Tyto kroky následovaly po loňské ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině mezi vládními silami a proruskými separatisty. 

Rusko následně již dříve uvalilo embargo na dovoz potravin z EU a minulý týden zaslalo ambasádám seznam evropských politiků, kterým zakázalo vstup na ruské území. Na černé listině je celkem 89 evropských politiků a diplomatů – mezi nimi i čtyři Češi. Jde o Karla Schwarzenberga, Marka Ženíška, Jaromíra Štětinu a Štefana Füleho. 

Cameron a Obama na brífinku po summitu G7
Zdroj: ISIFA/AFP/Saul Loeb

Předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk vyzval členy G7, aby odsoudili počínání Ruska v situaci, kdy se na východě Ukrajiny v posledních dnech stupňuje násilí navzdory dohodnutému příměří. Diplomaté podle agentury AP očekávají, že i vzhledem k Obamově výzvě zůstanou stávající postihy zachovány - k žádným novým se ale neschyluje.
  
Lídři Kanady a Japonska se hodlají cestou na summit zastavit na Ukrajině a symbolicky ji tak podpořit.

  • Americký ministr obrany Ashton Carter svolal na pátek do Stuttgartu americké velvyslance a armádní špičky působící v evropských zemích, aby s nimi prodiskutoval počínání Ruska, které podle něho v poslední době vzalo „špatný obrat“. "Jednoznačně jsme doufali v něco jiného, ale zdá se, že Vladimir Putin obrací svou zemi jiným směrem," citovala agentura Reuters šéfa Pentagonu.

Summit G7 opět bez Ruska, Moskva se doprošovat nechce 

Setkání nejvyspělejších zemí světa v Bruselu se loni poprvé po 17 letech odehrálo bez Ruska. Spolupráci na platformě G8 ostatní státy ukončily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a podle vyjádření zástupců G7 zatím nenastal čas, aby se o návratu Ruska začalo jednat. 

Rusko se ale o členství ve skupině velkých světových ekonomik nedoprošuje. Moskva prý o účast na schůzkách skupiny ani příliš zájem nemá. „Daleko víc se zajímáme o jiné formáty, dřívější schůzky G8 nebyly nikdy příliš produktivní,“ podotkl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.  

Zajímavější je prý pro Moskvu novější skupina G20 nebo seskupení BRICS, sdružující kromě Ruska Brazílii, Indii, Čínu a Jižní Afriku.  

Ruský prezident Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Rusko nicméně aktivity skupiny G7 se zájmem sleduje a studuje její dokumenty. „Přečteme si i to, co nám napíší ze summitu v Bavorsku,“ uvedl Rjabkov. Summit skupiny G7 se bude konat o víkendu. Jedním z témat má být i situace v rusko-ukrajinském pohraničí.

Vrcholná schůzka představitelů Spojených států, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Německa a Japonska se uskuteční v neděli a v pondělí na zámku Elmau, v horách asi 15 kilometrů od Garmisch-Partenkirchenu. Přístup k zámku policie už předem uzavřela, místo konání summitu obehnala 18 kilometrů dlouhým plotem. I proto demonstranti směřují většinu protestů do Garmisch-Partenkirchenu - v neděli ale plánují protestní pochod až k uzavřené oblasti.   

Policie očekává, že se do Garmisch-Partenkirchenu kvůli summitu sjede až 50 tisíc demonstrantů. Úřady se obávají, že summit mohou provázet podobné násilné protesty, jaké propukly při otevření nové budovy Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem letos v březnu. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a proti globalizaci se tam střetli s policií, při potyčkách bylo zraněno přes 200 osob a škody na autech a domech dosáhly milionů eur.