Garmisch-Partenkirchen čeká příliv demonstrantů proti G7

Mnichov – Bavorský Garmisch-Partenkirchen se připravuje na záplavu demonstrantů proti nadcházejícímu summitu skupiny velkých ekonomik G7. Už dnes podle televize N24 začalo několik set demonstrantů budovat stanové městečko, jehož vznik navzdory přání místní radnice povolil soud v Mnichově. Na místě vzniklo i provizorní vězení a polní nemocnice.

Radnice Garmisch-Partenkirchenu minulý týden zakázala vznik stanového městečka, protože louka, kterou si demonstranti pronajali, leží v záplavovém území. Správní soud ale v úterý večer zákaz zrušil a dnes začaly na místě vyrůstat první stany. Už teď je v Garmisch-Partenkirchenu až tisícovka lidí, kteří chtějí v době konání summitu protestovat proti globalizaci.

Na demonstrace se připravují i německé bezpečnostní složky. Armáda vybudovala nedaleko Garmisch-Partenkirchenu polní nemocnici určenou pro ošetřování zraněných, pokud by došlo na střety mezi demonstranty a policií.

Přípravy na summit G7
Zdroj: ČT24/ČTK//imago stock&people

Na místě někdejší americké vojenské základny u Garmisch-Partenkirchenu také vznikla z obytných kontejnerů provizorní věznice. Podle policie je možné zadržet v komplexu až 200 lidí. Policie ujišťuje, že provizorní vězení je plně srovnatelné s klasickými celami, v kontejnerech bude zajištěno topení, větrání, světlo i toalety.

Policejní kontrola před zámkem Elmau
Zdroj: Angelika Warmuth/ČTK/DPA

Kolem Elmau stojí 18 kilometrů dlouhý plot

Vrcholná schůzka představitelů Spojených států, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Německa a Japonska se uskuteční v neděli a v pondělí na zámku Elmau, v horách asi 15 kilometrů od Garmisch-Partenkirchenu. Přístup k zámku policie už předem uzavřela, místo konání summitu obehnala 18 kilometrů dlouhým plotem. I proto demonstranti směřují většinu protestů do Garmisch-Partenkirchenu, v neděli ale plánují protestní pochod až k uzavřené oblasti.

Policie očekává, že se do Garmisch-Partenkirchenu kvůli summitu sjede až 50 000 demonstrantů. Úřady se obávají, že summit mohou provázet podobné násilné protesty, jaké propukly při otevření nové budovy Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem letos v březnu. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a proti globalizaci se tam střetli s policií, při potyčkách bylo zraněno přes 200 osob a škody na autech a domech dosáhly milionů eur.

Německá policie ve snaze zamezit příchodu radikálních demonstrantů ze zahraničí minulý týden dočasně obnovila hraniční kontroly. Podle deníku Taz však od obnovení kontrol policisté nezadrželi nikoho, kdo by byl podezřelý z přípravy násilí v době summitu. Podařilo se jim však odhalit zhruba 200 nelegálních přistěhovalců z Afriky, kteří se snažili z Itálie přes Rakousko proniknout do Německa.

Neuschwanstein v barvách zemí G7
Zdroj: Profimedia/Karl-Josef Hildenbrand

Do konání schůze G7 se „zapojil“ i světově známý bavorský zámek Neuschwanstein. Každý večer až do 5. června jsou na jeho bílou fasádu promítány vlajky všech členských států G7. Jako první se objevuje japonská a celou show končí německá a bílo-modrá bavorská vlajka. Půlhodinová projekce začíná každý den v devět večer.