Milán a Řím spojí nejrychlejší vlak na kontinentu

Řím – Po kolejích spojujících italskou metropoli s Milánem se bude od poloviny června řítit nejrychlejší vlak na starém kontinentu. Souprava Frecciarossa 1000 je schopna jezdit rychlostí 400 kilometrů v hodině, kvůli stavu italských tratí se ale cestující budou muset spokojit se 350 kilometry v hodině.

Pro srovnání: vysokorychlostní tratě pro vlaky ICE provozované německými dráhami jsou konstruované na maximální rychlost 300 kilometrů v hodině, francouzským vlakům TGV umožňují tratě 320 kilometrů v hodině.

Šéf italských železnic Michele Mario Elia zdůraznil, že Frecciarossa 1000 bude nejen nejrychlejší, ale i nejmodernější vlak jezdící v Evropě. Na cestující čeká v soupravě projektované pro 440 lidí ohromný komfort, Elia navíc zdůrazňuje, že nebude vykoupen zvýšením jízdného.

Vzdálenost 600 kilometrů mezi Milánem a Římem rychlovlak zvládne za 135 minut, což je o 45 minut méně než u běžných rychlíků.

Frecciarossa 1000 poskytne cestujícím ohromné pohodlí
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Poprvé se Frecciarossa 1000 vydá na trať 14. června. Ponese jméno olympijského vítěze a světového rekordmana v běhu na 200 metrů Pietra Menney.