Assange se spravedlnosti domáhá u nejvyššího britského soudu

Londýn – Spoluzakladatel severu WikiLeaks Julian Assange se snaží na poslední chvíli zabránit tomu, aby ho britské úřady vydaly do Švédska kvůli obvinění ze znásilnění. Obrátil se totiž na britský nejvyšší soud. Je to jeho poslední možnost poté, co začátkem měsíce londýnský soud zamítl jeho odvolání.

Pokud nyní britská nejvyšší soudní instance dojde k závěru, že celá kauza se týká širšího veřejného zájmu, bude případ projednávat, což by nemuselo být dřív než příští rok. Pokud ale britský nejvyšší soud rozhodne opačně, poputuje Assange do deseti dnů do Švédska. 

Tady čelí obvinění ze znásilnění. Assange to odmítá. Navíc se obává, že pokud bude vydán do Švédska, hrozí mu, že by ho švédské úřady předaly do USA. Tady by musel čelit procesu za zveřejňování tajných diplomatických depeší na serveru WikiLeaks. 

Assange se po vydání evropského zatykače Švédskem loni v prosinci přihlásil britské policii. Po devíti dnech ve vazbě byl propuštěn na vysokou kauci a žije v domácím vězení v domě svého stoupence v hrabství Norfolk. O jeho vydání rozhodl v únoru britský soud první instance, ale Assangeův tým právníků se proti verdiktu odvolal. Odvolací soud případ projednal v červenci a nedávno rozhod, že nařízení o vydání je zákonné.

Vydáno pod