Ruský vědec za vyzrazení tajemství sedět nepůjde - pomohla amnestie

Moskva - Z vazební věznice v ruském Nižném Novgorodu propustili ruského vědce Vladimira Golubjova, který čelil obvinění z prozrazení státního tajemství v přednášce pronesené a publikované na jaře 2013 v Česku. Na Golubjova se vztahuje amnestie vyhlášená k 70. výročí konce druhé světové války a jeho případ byl uzavřen.

Bývalý vědecký pracovník jaderného střediska v ruském Sarovu je odborník na výbušniny, kterým věnoval i referát v Česku. V Sarovu, kde působil od poloviny 70. let, se podle zmínek na internetu věnoval také balistice a dynamice plynů. Po pražské přednášce byl propuštěn ze zaměstnání a nyní je v důchodu. Stíhán byl od loňského léta.

Sám Golubjov obvinění považuje za vykonstruované, vinu odmítá a tvrdí, že všechny poznatky, které údajně prozradil v referátu na konferenci v Praze, byly publikovány v odborné literatuře již v 80. a 90. letech minulého století.

Za vyzrazení státního tajemství hrozí v Rusku až čtyři roky vězení, v případě přitěžujících okolností až sedm let. Golubjov byl stíhán nejprve na svobodě, koncem dubna jej ale soud poslal do vazební věznice s tím, že porušil soudní příkaz zdržovat se v místě bydliště a nekomentovat vyšetřování. Žalobu podanou na vazební stíhání soud zamítl.

Vydáno pod