Útočníci chtěli potupit amiše

USA – Nosí staromódní oblečení bez knoflíků, odmítají moderní technologie. Ženy mají vlasy ukryté pod čepcem, muži dlouhý plnovous. Řeč je o konzervativních křesťanech, kterým se říká amišové. Žijí na třech místech Spojených států. Jednu z těchto komunit teď obchází strach. Několik rodin totiž napadla pětice útočníků.

Amišové jsou proslulí svým pacifismem, jenže teď se musejí vyrovnávat s násilím namířeným přímo proti nim. V jedné komunitě v Ohiu zasahovala policie, když pětice útočníků napadala zdejší rodiny. Například manžele Millerovi – násilníci vpadli do jejich domu, popadli muže za jeho plnovous a vytáhli ho ven. Naštěstí se ubránil. 

Na útok ale Myron s manželkou jen neradi vzpomínají. „Nedokážeme pochopit, proč nám někdo vůbec chce stříhat vousy a terorizuje lidi. Než se to stalo, tak jsme vůbec nezamykali dveře. Ale teď to děláme,“ říkají. 

Šerif Fred Abdalla vysvětluje: „Pro amiše je to obrovská potupa. Jeden z nich řekl, že by raději zemřel, než přišel o plnovous. Tak je to špatné.“ Policie ale nakonec útočníky po sérii útoků dopadla. Jde o pětici mužů z odpadlické amišské sekty. Tři z nich jsou synové vůdce této komunity Sama Mulleta.   

Amišové (zdroj: ČT24)

Mullet je biskupem odrodilecké skupiny, která má s hlavním amišským proudem neustálé spory. Zatímco běžně komunity fungují na demokratických principech a všechna rozhodnutí schvalují hlasováním, Mullet své ovečky plně ovládá. „Je dominantní osobností. V komunitě se nic neudělá, pokud to neschválí. On rozhoduje. Jsou z něj k smrti vyděšení. Tvrdím, že je už roky vůdcem sekty, protože oni udělají, cokoliv jim řekne. Jeden z nich prohlásil, že by za svého otce zemřel. Tak zlé to je, jak mají vymyté mozky,“ říká šerif.    

Mullet ovládá amišskou osadu Bergholz. Striktně odmítá, že by s útoky měl něco společného. Zároveň ale nepřímo přiznává, že útočníci jsou skutečně jeho synové.  

Šerif se už několikrát pokoušel Mulleta jeho vlivu zbavit. Nikdy se mu to ale nepodařilo. Lidé z komunity odmítají podat proti svému vůdci jakékoli svědectví. Do případu se ale po sérii útoků vložila FBI. Její agenti zjistili, co vlastně přepadení a stříhání vlasů žen a vousů mužů vyprovokovalo. Jde o odplatu. Amišské rodiny totiž nedávno pomohly jednomu ze synů Mulleta utéci ze sekty. 

Amišové 

Jsou to velmi konzervativní křesťané, následovníci švýcarského kazatele Jakoba Ammanna. Rozsáhlé komunity se soustředí zejména na třech místech v USA, malá diaspora žije i v Kanadě. Jejich církev má už přes čtvrt milionu lidí. Na prvním místě je u nich rodina. Odmítají militarismus a násilí. Žena je u nich podřízena muži. Většina z nich mluví německým dialektem, tzv. pensylvánskou němčinou.